ISTRAŽITELJI UN NAŠLI DVA OPROŠTAJNA PISMA Praljak: Odavno sam isplanirao da se ubijem
Foto: AP

Motiv

ISTRAŽITELJI UN NAŠLI DVA OPROŠTAJNA PISMA Praljak: Odavno sam isplanirao da se ubijem

Hrvatska -

Slobodan Praljak, penzionisani general hrvatske vojske, ubio se zbog presude Tribunala za ratni zločin, a dva oproštajna pisma koja su našli istražitelji Ujedinjenih nacija pokazuju da je samoubistvo pažljivo isplanirao.

Praljak je popio otrov, kasnije se utvrdilo cijanid, u sudnici Tribunala 29. novembra 2017, a motiv samoubistva je jasan i vidljiv, pišu hrvatski mediji, iz dva pisma koja su istražitelji UN diplomatskim putem nedavno dostavili njegovoj supruzi Kaći Praljak.

Oba pisma napisana su 27. novembra, dva dana pre objave pravosnažne presude u predmetu "Herceg-Bosna", prenose hravtski mediji.

Deo pisma
Deo pismafoto: Youtube/Printscreen

Bez emocija

"Odluku o prestanku življenja u slučaju da budem proglašen krivim doneo sam odavno - smireno, promišljeno, samosvesno", napisao je Praljak u prvom pismu, namenjenom njegovoj porodici, a u drugom se obratio supruzi.

"Kaća, mislim da ćeš pismo „O porodici“ morati da obelodaniš da bi sprečila beskrajna naklapanja, laži, jadnu psihologiju itd", napisao je Praljak.

Nika Pinter, njegova advokatica, poručila je da Praljak nije radio ništa pod uticajem trenutnih emocija, već da je sve, „počevši od odbrane i vlastitog života, radio vrlo precizno, odlučno i smireno“.

U razgovoru za Kurir lider SRS Vojislav Šešelj, koji je 12 godina proveo u pritvoru Tribunala, kaže da je poznavao Praljka i da ga ne čudi njegova odluka.

foto: Marina Lopičić

"Praljak je to (da izvrši samoubistvo, prim. aut.) odlučio u svesnom stanju, nije hteo da nosi epitet ratnog zločinca. Nisam bio iznenađen kada je to uradio. Od svih ljudi koji su bili tamo, on je bio psihički najjači, najodlučniji. Bio je čovek vrlo interesantan, vrlo obrazovan, držao je do svog nekog morala, osećanja časti. Nije me iznenadilo što je baš on to uradio", kaže Šešelj i dodaje da sa bivšim hrvatskim generalom nije bio u istom bloku u pritvoru, ali da su više puta razgovarali. Na pitanje ko je Praljku mogao da donese otrov, Šešelj kaže ili neko od posetilaca ili neko od osoblja.

Drama u Hagu

Podsetimo, Praljak se ubio tako što je nakon izricanja presude u Tribunalu, kojom je osuđen na 20 godina, popio otrov koji je imao sakriven. Čim je sudija saopštio kaznu, Praljak je vrisnuo: "Slobodan Praljak nije ratni zločinac! S prezirom odbacujem vašu presudu".

Kurir / K. BLAGOVIĆ

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track