PARLAMENTARNI IZBORI U HRVATSKOJ 5. JULA: Milanović doneo odluku posle raspuštanja Sabora
Foto: EPA/DANIEL NOVOTNY

odluka stupa na snagu 2. juna

PARLAMENTARNI IZBORI U HRVATSKOJ 5. JULA: Milanović doneo odluku posle raspuštanja Sabora

Hrvatska -

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović raspisao je danas parlamentarne izbore za nedelju, 5. jula. U saopštenju precizirano je da će izbori za poslanike 10. saziva Sabora Hrvatske biti održani 5. jula, dok će se na izbornim mestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima glasati 4. i 5. jula.

Odluka o raspisivanju izbora stupa na snagu 2. juna, a dan kasnije počinju da teku izborni rokovi i rok od 14 dana za predaju izbornih lista.

Sabor Hrvatske u ponedeljak je doneo odluku o svom raspuštanju pošto je vladajuća koalicije koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) odlučila da redovni izbori umesto na jesen budu održani već na leto.

Premijer i predsednik HDZ Andrej Plenković izjavio je prošle sedmice da je ovo izborna godina i da vladajući žele izbore najviše zbog toga što je vlada "u protekle tri godine ostvarila sve ključne ambicije koje je postavila".

Prethodni parlamentrani izbori održani su u septembru 2016. i tada je vladu formirao HDZ, uz podršku nekoliko manjih stranaka i poslanika nacionalnih manjina, uključujući i srpske manjine.

Prema poslednjem istraživanju javnog mnenja, dva meseca korona krize vratila su HDZ na vrh liste stranaka. HDZ je tako prvi izbor građana s podrškom od 30,2 odsto, gotovo dva odsto više nego u aprilu. Raste, međutim, i SDP koja je na 27,8 odsto.

Desničarska koalicija okupljena oko "Domovinskog pokreta" pevača Miroslava Škore, koji je bio treći na predsedničkim izbora, ima podršku oko 10 odsto ispitanika. Ostale stranke nalaze se ispod cenzusa od pet odsto.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track