POTOMCI ŽRTAVA U GRUBORIMA PORUČILI HRVATSKIM VLASTIMA: Od komemoracije bolje rešavanje ratnih zločina (VIDEO)
Foto: Printscreen

četvrt veka tuge

POTOMCI ŽRTAVA U GRUBORIMA PORUČILI HRVATSKIM VLASTIMA: Od komemoracije bolje rešavanje ratnih zločina (VIDEO)

Hrvatska -

Potomci i sunarodnici ubijenih meštana zaseoka Grubori, kod Knina, poručili su posredstvom Informaciono-dokumentacionog centra "Veritas" hrvatskim vlastima i Srbima koji ih trenutno predstavljaju u Hrvatskoj, da nemaju ništa protiv bilo čijeg dolaska na današnju komemoraciju, ali bi mnogo više voleli da je u prethodnih 25 godina neko i osuđen za ovaj nesporni ratni zločin.

"Veritas" podseća da su 25. avgusta 1995. godine pripadnici hrvatske Specijalne policije iz sastava Antiterorističke jedinice Lučko, u akciji "čišćenja terena" pored pruge Zagreb-Knin-Split kojom je sutradan trebao da prođe voz sa predsednikom Franjom Tuđmanom, upali u selo Plavno, pored Knina, i u Gruborima ubili svih šest meštana koje su zatekli.

Ubijeni su Jovan Grubor "Damušić" (73) koji je zapaljen zajedno sa svojom kućom, Jovo Grubor (65) zaklan je na livadi pored svojih krava, a njegova majka Marija (90) ubijena je, pa zapaljena zajedno sa kućom.

Miloš Grubor (80) ubijen je u spavaćoj sobi u pidžami sa dva metka u glavu, dok su Đuro Karanović (45) i Milica Grubor (51) ubijeni iz vatrenog oružja na livadi.

Iz "Veritasa" navode da su u zaseoku Grubori do 4. avgusta 1995. godine živele 24 porodice sa oko 70 stanovnika.

Pred zločinačkom hrvatskom vojno-policijskom akcijom "Oluja" većina žitelja je otišla u egzodus, a ostalo ih je samo trinaest, uglavnom starijih, koji nisu hteli ili mogli da napuste svoja ognjišta.

Sedam stanovnika je na dan zločina otišlo u centar sela Plavno radi registracije kod Unprofora, što im je spasilo živote.

U Gruborima je toga dana zapaljena 21 kuća, svi stogovi sijena i đeteline, sve staje i sva stoka i u kućama i po polju.

Kada su narednih dana "zaštitne snage" (Unprofor) od nadležnih hrvatskih vlasti tražile informacije o događaju u Gruborima, odgovoreno im je da se na tom području dogodio oružani sukob pripadnika specijalne policije sa "zaostalim četničkim bandama".

Da bi prikrili zločin, neposredni učesnici su naknadno pisali lažne izveštaje višim komandama.

Međutim, planove prikrivanja zločina poremetila je UN TV ekipa koja se našla u selu tog dana zbog ranije dogovorenog sastanka sa meštanima i snimila scene zločina, koje do danas kruže svetom.

U selu Plavno je u avgustu 1995. godine, uključujući ovih šestoro ljudi iz Grubora, ubijen ukupno 31 meštanin srpske nacionalnosti, prosečne starosti preko 70 godina, među kojima je devet žena.

Za ta ubistva do danas niko nije odgovarao.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track