ČAK JE I OVE TURISTE ZABOLELA GLAVA U HRVATSKOJ Nekada su ih doživljavali kao paradajz turiste, sada imaju para, ali nedovoljno
Foto: Shutterstock

drama

ČAK JE I OVE TURISTE ZABOLELA GLAVA U HRVATSKOJ Nekada su ih doživljavali kao paradajz turiste, sada imaju para, ali nedovoljno

Hrvatska -

Nekada smo ih doživljavali kao „turiste sa paštetom“, a oni nas kao jeftinu destinaciju za letovanje, ali se sve u međuvremenu promenilo. Češka je postala razvijena srednjoevropska zemlja, a Hrvatska je dosta skupa za mnoge turiste.

Češki Blesk piše da na našoj obali više nema jeftinog odmora nakon što su cene u "raju za češke turiste" toliko porasle da mnoge porodice kod kuće prijavljuju da od sledeće godine više ne nameravaju da dolaze ovde, prenosi Jutarnji list.

Prema onome što su rekli Blesku, u julu je u Hrvatsku došlo 346.000 turista iz Češke, a mnogi od njih procjenjuju da ih je odmor koštao oko 4.500 kuna (1 evro - 7,5 kuna) više nego prošle godine. Sve je poskupelo - pivo, hrana i smeštaj.

Računamo da smo platili najmanje 15 odsto više nego prošle godine. Kafa i hrana u objektima u kojima smo prošle godine bili skuplji između 10 i 15 odsto“, rekao je Tomaš , koji godinama dolazi na Jadran i Katerina je potvrdila da je ona i njen porodični odmor ove godine izdvojili oko 4.500 kuna više nego prošlog ljeta. Odseli su u stanu na Makarskoj rivijeri, jeli u restoranu, a kaže da kada na povećanje hrane i smeštaja dodaju skupi benzin, letovanje u Hrvatskoj postaje neisplativo jer bi, procenjuju, mogli da dobiju all inclusive odmor u Turskoj ili Egiptu po istoj ceni.

Da je sve poskupelo potvrdile su i turističke agencije. Češka agencija Invia tvrdi da su cene smeštaja u nekim hotelima porasle i za 100 odsto, ali da su aranžmani ove godine ipak rasprodati. Isto potvrđuju i iz Udruženja čeških turističkih agencija (ACHCKA).

"Hrvatska se bori sa prebukiranošću i pretrpanošću hotela, uprkos tome što se ti aranžmani sada prodaju po prilično visokim cenama. Smeštaj u apartmanu sada već dostiže 2.500 hiljada kuna po osobi, a u hotelu preko 7.000 kuna za nedelju dana, što je bilo ranije nije bio slučaj“, rekla je direktorka udruženja Katerina Chaloupkova , koja savetuje Čehe koji žele da uštede da odu u Hrvatsku van glavne sezone.

S obzirom na to da je ove godine u Hrvatsku do sada stiglo 346.000 turista iz Češke, što je 15 odsto više nego prošle godine, očito je da Česi i dalje vole Jadran, posebno Splitsko-dalmatinsku županiju i Istru. Dubravko Miholić iz hrvatske podružnice HTZ-a u Pragu rekao je za Blesk da je povećanje cijena na Jadranu, kao i u svijetu, uzrokovano inflacijom i povećanjem svih troškova i dodao da je veliki broj hotela je renoviran i dobio višu kategoriju, što je uslovilo i poskupljenje nekih objekata.

Blesk podseća da će Hrvatska od 2023. uvesti evro umesto domaće valute, a Miholić smatra da će to pojednostaviti putovanja i dolazak stranaca u našu zemlju. Međutim, to se ne odnosi na Čehe koji koriste krunu, a nisu uveli evro.

Hrvatska je omiljena destinacija Čeha, a prema podacima češkog zavoda za statistiku, prošle godine ih je u Hrvatskoj boravilo 607.000, ali je pitanje kako će se taj broj kretati sledeće godine.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track