MOGERINI: EU će učiniti sve da podrži sporazum Atine i Skoplja!
Foto: EPA / Nake Batev

potrebno vreme

MOGERINI: EU će učiniti sve da podrži sporazum Atine i Skoplja!

Severna Makedonija -

Evropska unija učiniće sve što je u njenoj moći kako bi podržala naredne korake u realizaciji sporazuma oko imena između Grčke i Bivše jugoslovenske Republike Makedonije, međutim na državama - njihovim institucijama i građanima je da te korake preduzmu, izjavila je visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednost Federika Mogerini.

"Nakon potpisivanja sporazuma, naredni koraci su u rukama dve države, njihovih institucija i građana, dok smo mi kao EU spremni da i dalje podržavamo implementaciju sporazuma svim sredstvima kojima raspolažemo", rekla je Mogerini u intervju za grčki Katimerini, uoči potpisivanja sporazuma i dodala da se pod narednim koracima podrazumevaju multilateralna diplomatija, dijalog i saradnja.

Ona je rekla da sporazum pruža inspiraciju ostatku regiona gde postoji nekoliko bilateraljnhih neslaganja koja treba rešiti.

foto: EPA / Nake Batev

"Ideja Evrope je rođena u Grčkoj i sada iz Grčke može da dođe dašak svežeg vazduha za celu EU", rekla je Mogerini.

"Za BJR Makedoniju, sprorazum je katalizator na putu ka EU. A za obe države i ceo region, on pokazuje da sa dijalogom, dobrosusedskim odnosima i regionalnom saradnjom gradite zajedničku i prosperitetniju evropsku budućnost za sve", rekla je Mogerini.

foto: Reuters / Ognen Teofilovski

Upitana da li je zabrinuta zbog jakih reakcija protiv sporazuma u obe zemlje, Mogerini je rekla da je EU svesna osetljivosti, kompleksnosti i istorijskog konteksta problema, kao i da je prirodno i razumljivo što je građanima i institucijama potrebno vreme da o sporazumu diskutuju.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Nake Batev

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track