ZAEV EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Apsolutna je laž da ćemo Srbe optužiti za genocid nad Albancima!
Foto: Profimedia

ZAEV EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Apsolutna je laž da ćemo Srbe optužiti za genocid nad Albancima!

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Apsolutna je laž tvrdnja da će nova makedonska vlast proglasiti Srbiju krivcem za genocid nad Albancima u Makedoniji, a vest o tome je pokušaj da nas posvađaju sa bratskim srpskim narodom, poručio je u ekskluzivnoj izjavi za Kurir Zoran Zaev, lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije.

Budući premijer Makedonije je demantovao pisanje pojedinih makedonskih medija da je sa albanskom partijom DUI postigao dogovor da Srbe proglasi krivim za genocid nad albanskim narodom u Makedoniji 1912-1956.

Zločesta namera

- Ta vest nije tačna i sama po sebi pokazuje zločestu nameru bulumente koju finansira bivši premijer i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski. Ja sam dobio potpise za formiranje vlade i nadam se da ćemo taj posao završiti za desetak dana, a Gruevski oseća da gubi vlast i želi da izazove sukobe sa bratskim narodom - rekao je Zaev.

- Dosta je bilo lažnog patriotizma kojim su prikrivali pljačku naroda, mi hoćemo mir i prosperitet svih građana Makedonije, kao i svih naših suseda i bratskih naroda - dodao je Zaev.

Kako kaže, to je "kriminalna banda koja želi da sebe spasi od odgovornosti pred pravosudnim sistemom u Makedoniji".

- U tom trenutku oni su pripremljeni da nas posvađaju sa bratskim narodom u Srbiji - naglasio je Zaev.

On je rekao da je u pregovorima sa albanskim partijama spomenut genocid koji se desio u prošlom veku od strane različitih vojski nad civilima.

Potpisi i mandat

- U ponedeljak ćemo dostaviti predsedniku Makedonije Đorđu Ivanovu 67 potpisa i nadamo se da ćemo dobiti mandat i da ćemo brzo završiti formiranje vlade. Izjava evropskog komesara za proširenej i susedstvo Johanesa Hana da mi daju mandat za sastav vlade jedan je od razloga da se pokrene ovakva kampanja. Gruevski zna da ne može da izbegne ono što će se desiti u Makedoniji. Režim je pao sa penkalom i glasom i zato ovaj režim mora da snosi odgovornost - poručio je on.Kako je naglasio, sa Srbijom će voditi prijateljsku politiku.- Odnosi sa Srbijom će biti nekoliko puta pobooljšani. Gruevski je dugo bio na čelu zemlje i saradnja je na najnižem nivou, a naši narodi su povezani - rekao je on.

Sandra Mališić

Plaćenici

Provokacija protestima Zoran Zaev je poručio da su i protesti koje Nikola Gruevski organizuje predstavljaju provokaciju.

- Kao što je hteo da isprovocira sukob sa Srbijom, on želi da protestima provocira i makedonski narod. To je sve plaćenička struktura preko koje plasiraju te priče ne razmišljajući o posledicama - poručio je on.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(Kurir TV) SILA 2. epizoda - Poređenje ruskog S 300 i kineske kopije HQ-9

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track