TUSK I STOLTENBERG OHRABRUJU MAKEDONSKE POLITIČARE: Ogromna većina je podržala put na kojem je Makedonija! Iskoristite istorijsku šansu!
Foto: Profimedia

čelnici EU i NATO

TUSK I STOLTENBERG OHRABRUJU MAKEDONSKE POLITIČARE: Ogromna većina je podržala put na kojem je Makedonija! Iskoristite istorijsku šansu!

Severna Makedonija -

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvali su danas makedonske političare da iskoriste, kako su naveli, istorijsku priliku za pridruženje EU i NATO koju je omogućio Dogovor Atine i Skoplja iz Prespe.

"Dogovor o imenu između Atine i Skoplja stvorio je istorijsku priliku za zemlju (Makedoniju) da se pridruži transatlantskoj i evropskoj zajednici kao ravnopravan član. To bi život ljudi u zemlji i njihove dece promenilo nabolje", naveli su Stoltenberg i Tusk u zajedničkoj izjavi.

Oni su dodali da je na "jučerašnjem konsultativnom referendumu ogromna većina glasalih podržala taj put" i da je "sada u rukama političara u Skoplju da odluče o daljem putu".

"Odluke koje budu donosili narednih dana i nedelja odrediće sudbinu njihove zemlje i njihovog naroda za mnoge naredne generacije. Ohrabrujemo ih da iskoriste ovu istorijsku šansu", dodali su visoki zvaničnici EU i NATO.

foto: AP / Thanassis Stavrakis

Građani Makedonije izjašnjavali su se juče na konsultativnom referendumu o Dogovoru s Grčkom koji predvidja da zemlja promeni ime u Severna Makedonija, što je uslov za njene evroatlantske integracije.

Kurir.rs / Beta

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track