RASIPA SE TIM SRBIJE: Napad na Mundijal bez najboljih košarkaša
Foto: AP, Profimedia

Surovo

RASIPA SE TIM SRBIJE: Napad na Mundijal bez najboljih košarkaša

Eurobasket -

Selektor Aleksandar Đorđević zbog rata FIBA i Evrolige za predstojeće mečeve u kvalifikacijama za SP moći će da računa samo na četvoricu igrača s Evrobasketa

Još se nije stišala euforija od Evrobasketa, a selektor Srbije Saša Đorđević imaće grdnih muka da sastavi tim za čuvene FIBA prozore kvalifikacija za SP krajem novembra.

Đorđević već 6. novembra mora da pošalje preliminarni spisak od 24 imena, a zbog rata FIBA i Evrolige od tima koji je osvojio srebro u Istanbulu moći će da računa samo na četvoricu momaka. Čvrst stav NBA i Evrolige da zbog svojih kalendara ne puštaju igrače u kvalifikacije za Mundobasket prinudiće selektore, pa i Đorđevića, da sklapaju ekipu od košarkaša koji ne učestvuju u tim takmičenjima.

Mogli bismo da kažemo da je donekle sreća što Saletov Bajern igra u Evrokupu, pa će selektor moći da sedi na klupi i da iz Minhena povede kapitena Milana Mačvana, Vladimira Lučića i Stefana Jovića. Takođe, na raspolaganju će biti i Stefan Birčević, koji igra za Istanbul.

Imaće Sale bar neku okosnicu, ali će veliki problem biti s centrima. Marjanović je u NBA, a Kuzmić i Štimac u evroligašima. Đorđević se ogrešio o Dejana Muslija, jednog od najboljih centara ACB lige, pošto ga nije pozvao bar na širi spisak za EP, ali Dejan je, osvojivši Evrokup s Unikahom, ušao u Evroligu, pa otpada i ta opcija.

Doduše, naša kvalifikaciona grupa nije strašna - Nemačka, Austrija i Gruzija, a i Nemci i Gruzini će biti drastično oslabljeni.

Predrag Gajić

SREBRNI „ORLOVI“

Mogu da igraju:

Stefan Jović (plej) Bajern

Vladimir Lučić (krilo) Bajern Milan Mačvan (krilni centar) Bajern Stefan Birčević (krilni centar) Istanbul

NE mogu da igraju:

Vasilije Micić (plej) Žalgiris Dragan Milosavljević (bek) Unikaha

Branko Lazić (bek) Crvena zvezda Marko Gudurić (bek) Fenerbahče Vladimir Štimac (centar) Efes Ognjen Kuzmić (centar) Real

I evropski prvaci u sosu Slovencima visi Mundobasket

Glavobolju ima slovenački košarkaši savez. Tek što su osvojili evropsku titulu, suočavaju se sa strepnjom u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo jer su ostali bez selektora Kokoškova i bez najboljeg igrača Dragića. Od ostalih dres Slovenije u novembru i februaru neće moći da nose ključni Dončić i Rendolf.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track