(VIDEO) FRANCUSKA U ŠOKU: Portugal bez Ronalda osvojio titulu prvaka Evrope
Foto: Reuters

Prvi trofej u istoriji

(VIDEO) FRANCUSKA U ŠOKU: Portugal bez Ronalda osvojio titulu prvaka Evrope

Francuska 2016 -

Reprezentacija Portugala pobedila je Francusku u finalu Evropskog prvenstva posle produžetaka golom rezerviste Edera u 109. minutu.

1 / 5 Foto: Reuters

Portugal je prvi put u istoriji ne samo postao prvak Evrope, već mu je ovo prvi trofej sa velikih takmičenja.

Portugalci su još od polovine prvog poluvremena finala na stadionu "Francuska" u Sen Deniju igrali bez najboljeg igrača Kristijana Ronalda, koji je igru napustio zbog povrede kolena zadobijene u duelu sa Pajeom još u 8. minutu."Trikolori" su tokom 90 minuta igre bili bolji rival, stvorili nekoliko šansi, a Žinjkak je čak u drugom minutu sudijske nadoknade vremena regularnog toka pogodio stativu. Rivali su bili još oprezniji u produžecima. Međutim, Gereiro je u 108. minutu iz slobodnog udarca pogodio prečku, što je zapravo samo bila najava onog što je usledilo minut kasnije.Eder, koji je u 79. minutu zamenio Renata Sančeza, šutirao je iz daljine iznenadivši sve na stadionu, uključujući i golmana Lorisa. Bio je to gol vredan titule prvaka Everope.

Francuska je ostala na dve titule prvaka "starog kontinenta", izgubivši prvu utakmicu na velikom takmičenju kao domćin posle 18 mečeva bez poraza!

S druge strane, Portugal je načinio iznenađenje, jer je i pre finala bio autsajder, a naročito kada je ostao bez Ronalda.

Portugal je do evropskog trona došao iako je od sedam odigranih utakmica u Francuskoj samo jednu dobio posle 90 minuta borbe!

TOK MEČA:

Kraj - 0:1!

109. minut - GOOOLLL - 0:1 - EDER!

108. minut - PREČKA! Gereiro je izveo slobodan udarac za Portugal i pogodio prečku! Inače, sudija Klatenburg je pokrešio što je uopšte dosudio slobodan udarac, jer je rukom igrao Eder, a ne Košćelni.

106. minut - Poslednjih 15 minuta igre...

Kraj prvog produžetka:

104. minut - ŠANSA za PORTUGAL! Posle Kvarežminog kornera sa leve strane, Eder je skočio i glavom poslao loptu ka golu, ali je Loris uspeo da zaustavi njen put ka mreži.

91. minut - Meč je nastavljen.

RONALDO SE VRATIO! Najbolji igrač je tu da podrži saigrače.

Šesti put igraće se produžetci. Poslednji put to je bilo 2000. godine kada su Francuzi zlatnim golom Trezegea osvojili titulu. Samo jednom finale je oidlučivano penalima i to u Beogradu 1976.

Kraj regularnog toka - 0:0!

90+2. minut - STATIVA! Žinjak se sjajno snašao pred golom Portugalaca, okrenuo protivničke defanzivce, ali je pogodio stativu.

84. minut - STRAŠAN ŠUT SISOKA! Strašna odbrana Ruija Partrisija.

81. minut - Pucao je Nani - preko gola.

80. minut - OPASNOST PO FRANCUZE! Kada su svi očekivali centaršut, Nani je poslao loptu ka golu, a Loris je bio oprezan. U nastavku je Kvarežma uhvatio makazice, a domaći golman je ponovo bio siguran.

79. minut - Izmena i u Portugalu: Eder umesto Renata Sančeza,

78. minut - Dešan menja napadača za napadača - Žinjak umesto Žirua.

75. minut - VELIKA ŠANSA za FRANCUSKU! Koman je sjajno proigrao Žirua, čiji je udarac odbranio odlični Rui Patrisio.

66. minut - VELIKA ŠANSA za FRANCUSKU! Grizman je iz blizine glavom loptu poslao preko gola. Centrirao je Koman.

58. minut - Deveti šut Francuza, četvrti u okvir gola. Ovaj put je tukao Grizman, ali je Rui Patrisio siguran.

58. minut - Koman je zamnio Pajea.

54. minut - Prve aplauze u drugom poluvremenu dobio je Pogba za udarac iz daljine - preko gola.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme.

Kraj prvog poluvremena 0:0 - S obzirom na veliki ulog, rivali su nisu zaletali, s toga nije bilo ni šansi. Ključno je to što je Ronaldo zbog povrede završio meč.

45+1. minut - Evra i Kvarežma su se sudarili glavama, pa je obojici ukazana pomoć.

34. minut - KAKAV POTEZ SISOKA! Francuz je napravio sjajan dribling i pucao, ali je Rui Patrisio ponovo dobro reagovao.

33. minut - NEVEROVATNO! Do sada je na meču bilo samo dva faula! Start Pajea nad Ronaldom sudija Klatenburg nije okarakterisao kao prekršaj.

25. minut - Kvarežma je na terenu umesto Ronalda.

25. minut - Kristijano je na nosilima iznet sa terena.

24. minut - RONALDO je opet pao! Kraj meča za najboljeg fudbalera Evrope!

20. minut - RONALDO se vratio na teren!

17. minut - RONALDO je pao u bolovima! Oseća posledice povrede iz 8. minuta. Izašao je s terena...

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Foto: Reuters
Foto: Reuters

10. minut - Odličan šut GRIZMANA glavom! I strašna odbrana Ruija Patrisija! Domaćin je dobio korner, izveo ga je Paje, i Žiru je zatim probao glavom, ali golman Portugala nije imao problema da ukroti loptu.

8. minut - RONALDO u bolovima! Posle starta Pajea, Kristijano je ostao da leži sa bolnom grimasom na licu. Ukazana mu je pomoć, problem sa kolenom saniran, pa je nastavio meč.

&feature=youtu.be

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

7. minut - GRIZMAN je prvi ugrozio gol Portugala. Kao kraj sjajna akcije domaćina usledio je šut najboljeg strelca turnira, ali u spoljnji deo mreže.

4. minut - PORTUGAL je prvi zapretio! Nani je pobegao Košćelnom, prihvatio dugu loptu, ali je šutirao preko gola.

1. minut - Finale je počelo!

SASTAVI:

FRANCUSKA: Loris - Sanja, Košćelni, Umtiti, Evra - Sisoko, Pogba, Matuidi, Paje - Grizman, Žiru.

PORTUGAL: Rui Patrisio - Sedrik, Pepe, Fonte, Gerero - Vilijam Karvaljo, Renato Sančes, Andre Silva, Žaoa Mario - Nani, Ronaldo.

Utakmicu sudi Englez Mark Klatenburg.

20:58 - Himne odsvirane, sve je spremno za početak

20:53 - Raznovrstan navijački kolorit

Foto: Reuters
Foto: Reuters

20:47 Svečana ceremonija

20:45 - Ćavi je postavio trofej na mesto, da sačeka novog vlasnika

20:41 - Portugalcima po 275.000 evra za trijumfSvakom reprezentativcu Portugala pripašće po 275.000 evra premije ukoliko postanu prvaci Evrope.

20:37 - Zagrevanje je u toku

20:35 - Više od 100.000 ljudi pratiće meč u "fan zoni" u Parizu

20:32 - Ronaldo: Francuska je favorit, ali i mi smo bili 2004.Najbolji fudbaler Evrope Kristijano Ronaldo ulogu favorita prepušta domaćoj selekciji."Okej, Francuska je favorit, igra na domaćem terenu, ima dobre igrače, ali ne zaboravite da smo i mi bili u istoj situaciji 2004, pa smo u finalu izgubili od Grčke. Dakle, taj podatak ne mora ništa da znači i ja zaista mislim da ćemo na kraju osvojiti titulu evropskog šampiona, a to je ono o čemu sam oduvek sanjao. S klubovima imam sve moguće trofeje, ali mi nedostaje ovaj jedan s nacionalnim timom", kaže Ronaldo.

20:29 - Pehar čeka novog vlasnika

20:25 - Grizman "grize" titulu najboljeg strelcaFrancuski napadač Antoan Grizman postigao je šest golova u dosadašnjem delu turnira EVRO 2016, a na listi strelaca sa po tri pogotka slede ga saigrači Dmitri Paje i Olivije Žiru, ali i Portugalci Nani i Kristijano Ronaldo. Isti golgeterski učinak imali su i Španac Alvaro Morata i Velšanin Geret Bejl.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

20:22 - Eksplozija kod hotela francuske reprezentacijePariska policija izvela je kontrolisanu eksploziju sumnjive torbe ispred hotela u kojem boravi francuska fudbalska reprezentacija, samo nekoliko sati pre početka finala Evropskog prvenstva u fudbalu. Više o ovom incidentu pročitajte OVDE.

20:17 - Portugal Francuskoj redovna mušterijaFrancuska i Portugal sastajali su se 24 puta. "Trikolori" su mnogo uspešniji, dobili su 18 mečeva, uz samo jedan remi i pet poraza. Na velikim takmičenjima igrali su tri meča i sve ih je dobila Francuska. Na EP 1984. bilo je 3:2, na EVRO 2000 2:1, a na SP 2006. - 1:0. Poslednju utakmicu, i to prijateljsku, odigrali su 4. septembra prošle godine, a tim selektora Didijea Dešana pobedio je 1:0.

20:09 - Portugal drugi put u finaluPortugalci nemaju nijedan trofej, a jedini put su u finalu igrali na EVRO 2004 kada su bili domaćini. Međutim, Grci su im servirali šok napravivši jedno od najvećih iznenađenja u istoriji fudbala, savladavši ih u finalu u Lisabonu golom Haristeasa.

20:04 - Galski petlovi u poteri za Nemcima i ŠpancimaFrancuska je bila svetski šampion 1998, a evropsku krunu je stavljala 1984. i 2000. na turniru u Holandiji i Belgiji. Uz Zapadnu Nemačku i Španiju jedina je koja je uspela da objedini titule prvaka Evrope i sveta. Takođe, ukoliko večeras trijumfuju, "galski petlovi" će se izjednačiti sa rekorderima, upravo Nemcima i Špancima, na vrhu "večne liste" sa po tri titule prvaka "starog kontinenta".

20:00 - Francuzi nepobedivi kod kuće!Francuskoj je ovo četvrto veliko fudbalsko takmičenje koje organizuje. Posle neuspeha na prvom ikada održanom Evropskom prvenstvu 1960. godine, kada su u spektakularnom polufinalu poraženi od Jugoslavije 4:5, "trikolori" su trijumfovali na naredna dva turnira igrana u njihovoj zemlji. Šampioni Evrope su postali 1984, a svetski prvaci 1998. Seriju nepobedivosti na ta dva takmičenja nastavili su i na EVRO 2016, pa sada imaju niz od 18 uzastopnih mečeva bez poraza na velikim takmičenjima kada su bili domaćini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track