CRNO-BELI SPREMAJU ŽALBU APELACIONOM SUDU: Vratićemo stadion JNA Partizanu!

Očekuje se rešenje za objekat u Humskoj

CRNO-BELI SPREMAJU ŽALBU APELACIONOM SUDU: Vratićemo stadion JNA Partizanu!

Fudbal -
Hoće svoje Sportsko društvo formiralo specijalni pravni tim koji je spremio argumentaciju za Apelacioni sud, tvrdi član Nadzornog odbora crno-belih Vladimir Vuletić

Sportsko društvo Partizan formirao je posebnu komisiju koja sprema žalbu Apelacionom sudu kako bi se poništila prvostepena odluka Višeg suda po kojoj se ništavnom proglašava odluka da se stadion JNA u Humskoj poklanja crno-belima.Predsednik Nadzornog odbora FK PartizanVladimir Vuletić, inače predavač Rimskog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu, uz potpredsednika kluba Vojkana Nedića, najviše je zadužen za ovu problematiku, a u razgovoru za Kurir otkriva argumente kluba iz Humske.- Tokom 2012. godine Viši sud je doneo prvostepenu presudu po tužbi Ministarstva odbrane Republike Srbije, a postupajući sudija Vesna Dželetović Cucić stala je na stanovište da je ugovor o poklonu iz decembra 1989. godine pravno ništavan, uz obrazloženje da nema „javnog interesa“. Partizan se 2013. godine žalio Apelacionom sudu, ali nije donesena nikakva odluka. Sada je formiran pravni tim koji će uputiti dopis budući da smatramo da je pogrešno primenjeno materijalno i procesno pravo - kaže Vuletić.Prema Vuletićevim rečima, tokom izricanja prvostepene presude u nekoliko navrata je grubo je prekršeno pravo.- Tadašnji savezni sekretar za narodnu odbranu Veljko Kadijević nije morao ni sa kim da se konsultuje prilikom prenošenja stadiona na Partizan jer je po zakonu imao diskreciono pravo, ali je on to ipak učinio. Uz to, akt koji on donese je izvršni, pravosnažni i upravni, te se ne može pobijati. To znači da je ovde posredi pogrešna primena procesnog prava - kaže Vuletić i nastavlja:- Nije uzeta u obzir činjenica da su objektivni rokovi zastarelosti istekli posle deset godina, a treća važna okolnost je ta što tvrdimo da je postojao javni interes. To je jasno čak i laiku, jer je vojska imala mesečne troškove, a praktično nije koristila stadion. Na kraju, Partizan u to vreme nije bio udruženje građana, već društvena organizacija i postupajući sudija je pogrešno primenio materijalno pravo.

Ni sa kim nije morao da se konsultuje jer je po zakonu imao diskreciono pravo...Veljko Kadijević
Ni sa kim nije morao da se konsultuje jer je po zakonu imao diskreciono pravo...Veljko Kadijević

ČINJENICEStadion PartizanaOtvoren: 9. oktobra 1949. godine Kapacitet: 32.710 mestaPoklonjen SD Partizan: decembra 1989. godineRekonstruisan: 1998. godineOduzet SD Partizan: oktobra 2013. godine

Bez „kaučuk normi“BIĆE PROMENJEN I STATUT KLUBAPored borbe za povraćaj stadiona u Humskoj, Vladimir Vuletić je u Partizanu zadužen i za izmene aktuelnog statuta fudbalskog kluba:- Statut kluba je usvojen 2012. i, kako mi pravnici to kažemo, prepun je takozvanih kaučuk normi. To praktično znači da određene stavke mogu da se tumače na ovaj ili onaj način, a mi želimo to da izmenimo. Cilj je da statut bude apersonalizovan, svevremenski i da bude temelj demokratičnosti.

Pravna državaODLUKA VEĆ OVE GODINEPredsednik NO Partizana naglašava da bi ceo postupak trebalo da bude završen do kraja godine, ali da je to zasad neizvesno.- Nadamo da će Srbija kao pravna država ispuniti staro rimsko načelo: „Fiat iustitia, et pereat mundus“ - „neka bude pravde, pa makar propao svet“. To bi moglo da se završi već ove godine, mada se ne može sa sigurnošću tvrditi - kaže Vuletić.

FK PartizanSKUPŠTINA U ZEMUNUFudbalski klub Partizan održaće danas u 18 časova zasedanje Skupštine kluba u sportskom centru Teleoptik, na kom bi trebalo da se analizira šestomesečni rad nove uprave crno-belih. Planirano je da govori predsednik crno-belih Zoran Popović i ostali čelnici. Pored tekućih stvari, biće prezentovan detaljan plan rada do kraja godine, a trebalo bi da bude i verifikovan ulazak Ostoje Mijailović u Upravni odbor aktuelnog šampiona Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track