KO ORLIĆIMA KREŠE KRILA?! Mladi igrači blistaju, ali ih nema u A timu!
Foto: Starsport©

problem

KO ORLIĆIMA KREŠE KRILA?! Mladi igrači blistaju, ali ih nema u A timu!

Fudbal -

Mlada reprezentacija Srbije do 21 godine blizu plasmana na Evropsko prvenstvo, ali bez prave zvezde u najjačoj selekciji Mladena Krstajića

Mladu fudbalsku reprezentaciju Srbije samo bod deli od definitivnog plasmana na Evropsko prvenstvo naredne godine. "Orlići" koje predvodi selektor Goran Đorović pobedili su u Rusiji (2:1) i tako upisali osmi trijumf u isto toliko utakmica u kvalifikacijama. Ovo je još jedna potvrda dobrog rada u Savezu sa mla|im kategorijam, ali bode oči činjenica da se ogroman broj momaka koji su bili najbolji u Evropi (2013) i svetu (2015) izgubi i ne dođe do A tima.

Da li je u pitanju sazrevanje fudbalera, nesnalaženje u seniorskom fudbalu, uplitanje menadžera, ili neprepoznavanje kvaliteta mladih od strane aktuelnog selektora, pokušali smo da saznamo od Dragiše Binića, člana Izvršnog odbora FSS.

- Prelazak u seniorski fudbal je ključan. Ta deca budu u velikom problemu, jer mnogi od njih prerano odu u inostranstvo i tamo ne igraju za svoje klubove. Gube utakmice, a to u tom uzrastu mnogo znači. Nekima je tu i limit, jer ne mogu bolje, a neki opet zapadnu u problem. U tim godinama mnoge stvari utiču da bi neko postao vrhunski fudbaler. Sve nabrojano utiče na mladog fudbalera - rekao je Dragiša Binić za Kurir i nastavio:

- Bitno je kakav mentalitet ima taj mladi fudbaler, kakav klub odabere, da li je spreman da se podredi nekim drugim igračima u timu... Naravno, mnogo je bitno i da li reprezentativni trener oseti mladog igrača. Kada mu dati šansu, protiv kog protivnika... Da li da igra 20 minuta, ili celo poluvreme.

foto: Filip Plavčić

Veliki broj srpskih fudbalera poput Lazara Markovića, Petra Golubovića, Veljka Simića, Milana Gajića i drugih upropastilo je karijere odlazeći prerano u inostranstvo. Jedini koji igraju u inostranstvu su Mijat Gaćinović i Luka Jović.

- Najveća greška, po meni, je što naši mladi igrači odlaze u klubove gde ne igraju. Odu prerano... Jako je malo klubova u inostranstvu gde su naši mladi igrači ključni. Gotovo da ih i nema. Trebalo bi ti momci više računa da povedu o tome gde će nastaviti karijeru.

Slava direktoru

Đorović: Uspeh za Bunju!

Selektor Goran Ðorović veliki uspeh posvetio je nedavno preminulom Goranu Bunjevčeviću. - Ovu pobedu, verujem i plasman na Evropsko prvenstvo, jer ostala je samo teorija, posvećujemo pokojnom Goranu Bunjevčeviću, velikom čoveku i sjajnom direktoru, osobi koja će zauvek biti u našim srcima. U njemu smo od prvog dana imali veliku podršku i zajedno smo mnogo toga prošli. Ovog uspeha ne bi bilo bez njega - rekao je Ðorović.

Grupa 7

Makedonija - Jermenija 3:3 (1:0) Rusija - Srbija 1:2 (0:0) Gibraltar - Austrija 0:5 (0:1)

1. Srbija 8 8 0 0 23:5 24 2. Austrija 8 6 0 2 22:5 18 3. Rusija 8 5 1 2 18:9 16 4. Jermenija 9 2 2 5 9:16 8 5. Makedonija 8 1 1 6 10:18 4 6. Gibraltar 9 1 0 8 1:30 3

Naredno kolo (12. oktobar): Rusija - Makedonija, Srbija - Austrija.

Kurir sport/ A. Radonić

Foto Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track