FUDBAL SE VRAĆA KUĆI: Četiri engleska tima u četvrtfinalu Lige šampiona
Foto: AP

Evropa traži novog šampiona

FUDBAL SE VRAĆA KUĆI: Četiri engleska tima u četvrtfinalu Lige šampiona

Fudbal -

Dva Mančestera, Totenhem i Liveprul uz Barselonu, Porto, Ajaks i Juventus s nestrpljenjem čekaju žreb (petak, 12.00) u Nionu. Dušan Tadić i Nemanja Matić brane boje Srbije u elitnom takmičenju

Kažu da je Engleska kolevka fudbala, ali rezultati reprezentacije, pa i klubova na međunarodnoj sceni odavno to nisu potvrđivali. Ipak, izgleda da se situacija menja i da se, kako to navijači Gordog Albiona vole da kažu, fudbal vraća kući (Football is coming home). Engleska je igrala polufinale Svetskog prvenstva, a u četvrtfinalu Lige šampiona prvi put će se posle deset godina naći četiri kluba iz Premijer lige - Mančester junajted i Mančester siti, Totenhem i Liverpul. I upravo je Liverpul, ako se pogledaju kvalitet rivala i rezultat iz prve utakmice sa Bajernom, napravio najveće iznenađenje. Činjenica je da je reč o prošlogodišnjem finalisti Lige šampiona, ali malo je onih koji su "crvenima" davali šanse pred revanš u Minhenu. Ipak, sat i po gotovo savršene taktike koju je osmislio Jirgen Klop, a na terenu sproveli svi, predvođeni sjajnim Virdžilom van Dajkom i maestralnim Sadiom Maneom, pokazali su da je klub sa Enfilda i dalje zreo za velike domete.

foto: AP

Svakako je interesantna i činjenica da su timovi sa Ostrva slavili u sva tri dvomeča engleskih i nemačkih klubova. Ovo pored "povratka fudbala kući" jasno odslikava i krizu koja je zahvatila nemački fudbal, kako reprezentativni (debakl na SP) tako i klupski. I dok navijači klubova iz Engleske s nestrpljenjem očekuju žreb, koji počinje danas u podne u Nionu i priželjkuju rasplet takav da ostavi mogućnost da sva četiri premijerligaša zaigraju i polufinale, oni kojima su Porto, Ajaks, Juventus i Barselona na srcu uveliko kalkulišu s kim bi njihovi ljubimci najlakše izašli na kraj.

foto: EPA/RODRIGO JIMENEZ

Među osam klubova učesnika četvrtfinala Lige šampiona, dakle između 110 i 120 fudbalera, samo su dva Srbina. Dušan Tadić i Nemanja Matić jedini su naši predstavnici u završnici najjačeg klupskog takmičenja u Evropi, pa će i naši ljubitelji fudbala, ukoliko ne navijaju ni za jedan od klubova koji su se plasirali među osam najboljih, imati zbog koga da prate završinicu Lige šampiona.

foto: AP

Čevtrtfinalisti Lige šampiona Klub Država Trofeji Kvota za osvajanje Liverpul Engleska 5 6,00 M. junajted Engleska 3 13,00 M. siti Engleska 0 3,25 Totenhem Engleska 0 17,00 Barselona Španija 5 4,33

Juventus Italija 2 5,00 Porto Portugal 2 81,00 Ajaks Holandija 4 26,00

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track