SRBI ZA NADU AJNTRAHTA U FINALE: Jović zapalio Frankfurt, ali Čelsi stigao do remija! Preokret Arsenala protiv Valensije (VIDEO)
Foto: EPA/RONALD WITTEK

PRVI MEČEVI POLUFINALA LIGE EVROPE

SRBI ZA NADU AJNTRAHTA U FINALE: Jović zapalio Frankfurt, ali Čelsi stigao do remija! Preokret Arsenala protiv Valensije (VIDEO)

Fudbal -

Fudbaleri Ajntrahta i Čelsija igrali su 1:1 (1:1) u Frankfurtu, dok je Arsenal posle preokreta savladao Valensiju u Londonu 3:1 (2:1) u prvim utakmicama polufinala Lige Evrope.

Revanši su na programu sledećeg četvrtka, posle kojih ćemo saznati ko će se boriti za trofej i plasman u Ligu šampiona na "Olimpijskom" stadionu u Bakuu 29. maja.

Srpski trio iz Ajntrajta je bio odličan protiv Čelsija, upravo su naši reprezentativci kreirali vođstvo, a gol je postigao Luka Jović. To mu je deveti pogodak ove sezone u Ligi Evrope, čime se lideru na listi strelaca Olivijeu Žiruu iz Čelsija približio na samo korak.

Igrao se 23. minut, Mijat Gaćinović je oduzeo loptu i prosledio do Jovića, koji je proigrao Filipa Kostića, ovaj centrirao, a napadač Ajntrahta maestralno reagovao glavom sa 11, 12 metara - 1:0.

Međutim, tada Čelsi preuzima konce igre u svoje ruke, što mu se isplatilo u poslednjim trenucima prvog poluvremena kada je Pedro snažnim i preciznim udarcem sa 12, 13 metara izjednačio - 1:1.

Gosti su u drugom poluvremenu diktirali ritam, bili daleko bolji rival, ali se rezultat nije menjao, pa bundesligaš ima čemu da se nada u revanšu.

Arsenal je stekao veliku prednost posle prvih 90 minuta borbe za Valensijom, iako na početku nije delovalo da će biti tako.

"Slepi miševi" su poveli već u 11. minutu. Posle kornera sa leve strane, Rodrigo je sa "druge stative" poslao loptu pred gol, odakle ju je Diakabi glavom samo prosledio u mrežu.

A onda su se raspucali "topovi".

Aleksandre Lakazet je dao dva gola, a Pjer-Emerik Obamejang je u finišu pobedu Arsenala učinio ubedljivijom.

Francuz je izvršio blickrig, pa je pogocima u 18. i 26. minutu napravio preokret. Prvo mu je Obamejang asistirao tako da je ostao na 15 metara ispred praznog gola, a onda je iskoristio greške odbrane Valensija i golmana Neta za 2:1.

Arsenal je i ranije mogao do trećeg gola, ali su domaći igrači promašivali šanse, sve dok Gabonac u 90. minutu nije uhvatio volej na nekoliko metra od gola i loptu poslao u mrežu - 3:1.

TOK MEČA:

KRAJ

90. minut - ARSENAL - VALENSIJA 3:1 - OBAMEJANG! Gabonac je uhvatio volej sa samo nekoliko metara od gola i zakucao loptu u mrežu.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45. minut - AJNTRAHT - ČELSI 1:1 - PEDRO! Precizan šut Španca sa 12, 13 metara.

26. minut - ARSENAL - VALENSIJA 2:1 - LAKAZET! Drugi pogodak Francuza za preokret "tobdžija". Sada je gol dao glavom, posle centaršuta Džake, pošto ga je Ronkalja "zaboravio", a golman Neto loše intervenisao.

23. minut - AJNTRAHT - ČELSI 1:0 - JOVIĆ! Srpska veza za vođstvo domaćina! Akcija je tekla ovako: Gaćinović - Jović - Kostić - Jović! Sjajni napadač je udarcem glavom savladao Kepu.

Joviću je to deveti gol u Ligi Evrope i sada je samo na korak od lidera na listi strelaca, Olivijea Žirua, upravo iz Čelsija.

18. minut - ARSENAL - VALENSIJA 1:1 - LAKAZET! Obamejang je sjajno istrčao kontru, ali onda zastao, i umesto sam da je završi, "poslužio" Lakazeta, kome nije bilo teško da sa 15 metara pogodi prazan gol!

11. minut - ARSENAL - VALENSIJA 0:1 - DIAKABI! Posle kornera sa leve strane, Rodrigo je sa "druge stative" poslao loptu pred gol, odakle ju je Diakabi glavom samo prosledio u mrežu.

1. minut - Utakmice su počele.

SASTAVI:

U timu Ajntrahta su sva trojica srpskih fudbalera, a nema suspendovanog Hrvata Ante Rebića.

Nemci prevođeni Srbima s jedne strane, a Španci sa druge, udariće na Engleze!

Ajntraht u Frankfurtu dočekuje Čelsi, dok Valensija gostuje Arsenalu.

Trijumf u Ligi Evrope, osim trofeja, obezbeđuje i učešće u Ligi šampiona sledeće sezone, a nijedan od polufinalista se još nije kroz prvenstvo nije izborio za to pravo.

Luka Jović, Filip Kostić i Mijat Gaćinović pokušaće da iznenade "plavce" i domognu se finala.

Ajntrahtu je ovo prvo evropsko polufinale posle 39 godina, a tada je osvojio i jedini trofej - Kup UEFA.

Čelsi je mnogo uspešniji, jer je bio šampion Evrope 2012, a trijumfovao je i u Ligi Evrope 2013, dva puta u Kupu pobednika kupova (1971. i 1998), kao i u Superkupu Evrope 1998.

Duel nemačkog i engleskog predstavnika predstavljaće i borbu za vrh liste strelaca Lige Evrope, na kojoj trenutno vodi napadač Čelsija Olivije Žiru sa deset golova, dok Luka Jović na kontu ima dva manje.

Arsenal i Valensiju povezuje Unaj Emeri.

Za trenera Arsenala ova utakmica će biti posebna, jer je četiri sezone sedeo na klupi Valensije (2008-2012). Međutim, on zna kako se ekipa vodi do trijumfa protiv "slepih miševa". Sa Seviljom je 2014. eliminisao Valensiju upravo u polufinalu Lige Evrope.

Arsenal i Valensija su odigrali pet mečeva kroz istoriju, a Španci su se pokazali kao streptomicin za "tobdžije". Prvi susret im je predstavljao direktan okršaj za pehar - "slepi miševi" su 1980. došli do trofeja u Kupu pobednika kupova, i to posle penala. Preostala četiri duela imali su u Ligi šampiona. Valensija je bila uspešnija i 2001. u četvrtfinalu (1:2, 1:0), a u sezoni 2002/03 u grupnoj fazi nije bilo golova u Londonu, dok je na "Mestalji" bilo 2:1.

(Kurir.rs/Kurir sport)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track