EVO KO JE DARKO KOVAČEVIĆ: Karijeru završio zbog PROBLEMA SA SRCEM, rešetao u Zvezdi, Juventusu, Sosijedadu... (VIDEO)
Foto: Starsport©

BIOGRAFIJA

EVO KO JE DARKO KOVAČEVIĆ: Karijeru završio zbog PROBLEMA SA SRCEM, rešetao u Zvezdi, Juventusu, Sosijedadu... (VIDEO)

Fudbal -

Bivši fudbalski reprezentativac Srbije Darko Kovačević, upucan je ispred kuće u letovalištu Glifadi nedaleko od Atine, a polcija uveliko traga za napadačima.

Bivšeg reprezentativca Srbije i doskorašnjeg sportskog direktora Fudbalskog saveza Srbije ranili su nepoznati napadači koji su se nalazili u manjem automobilu.

Hitna pomoć je brzo je stigla na lice i odvezla nekadašnjeg napadača Olimpijakosa i reprezentacije Jugoslavije i prevezla ga u obližnju bolnicu.

foto: Youtube Printscreen, @starsport

Ali, ko je Darko Kovačević?

Prošao je omladinsku školu Radničkog iz Kovina, a nakon tri sezone u Proleteru iz Zrenjanina dolazi do Crvene zvezde u kojoj počinje da gradi ime jednog od najboljih napadača sveta. Kovačević je za 47 mečeva u Zvezdi postigao 37 golova i osvojio dva kupa Jugoslavije i jedno prvenstvo i vrlo rano dobio poziv nacionalnog tima.

U zimskom prelaznom roku 1996. godine potpisao ugovor za engleski Šefild Venzdej. Nije se dugo zadržao na ostrvu, pa je posle šest meseci prešao u španski Real Sosijedad. Postao je golgeter ove ekipe, za koju je u prvom boravku igrao od 1996. do 1999. godine. Bio je među vodećim strelcima lige. U sezoni 1997/98 postigao je 17 golova u Primeri, a sezonu kasnije se zaustavio na 16 pogodaka.

foto: Starsport©

Bio je na vrhuncu karijere, kada je 1999. godine potpisao za italijanski Juventus, gde je često sedeo na klupi, ali je i pored toga pružao dobre partije. Prednost su imali Del Pjero, Inzagi, a zatim Trezege, ali se Darko izborio za određenu minutažu. Na 47 utakmica u Seriji A za dve sezone u redovima "Stare dame" iz Torina postigao je 11 golova. U evropskim takmičenjima je pružio odlične partije, jer je bio najbolji strelac Kupa UEFA sa 10 pogodaka u sezoni 1999/2000.

Kovačević 2007. godine prelazi u Olimpijakos, gde će nakon penzionisanja dobiti funkciju u crveno-belom klubu. Prvo kao šef skauta, a zatim i kao sportski direktor kluba iz Pireja jer je veliki prijatelj sa Evangelosom Marinakisom.

foto: Foto: Starsport©

Kovačević je igračku karijeru završio 2009. godine kao član Olimpijakosa kada mu je pozlilo nakon jednog treninga kod Valverdea.

- Bio je petak pred meč sa Ksantijem, znao sam da mi se nešto desilo, ali nisam bio siguran šta tačno. Sećam se da mi je Ernesto prišao i rekao da sam imao veoma dobar trening. Problem je stvorila arterija, tako da nisam imao previše izbora osim da završim karijeru. Valverde me je podržao u odluci i uvek je bio na mojoj strani - rekao je Kovačević.

Biografija

Darko Kovačević 18. novembar 1973. godine

Centarfor, 187 cm

Klubovi: Proleter, Crvena zvezda, Šefild V, Real Sosijedad, Juventus, Lacio, Real Sosijedad, Olimpijakos.

Utakmica/golova: 495/222

Reprezentacija: 59 nastupa/10 golova

Kurir sport/Dejan Ignjatović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track