NAJVEĆI USPEH U ISTORIJI I BOLNA RANA: Briselsko finale za PONOS i TUGU GROBARA! VIDEO
Foto: Printscreen

NA DANAŠNJI DAN

NAJVEĆI USPEH U ISTORIJI I BOLNA RANA: Briselsko finale za PONOS i TUGU GROBARA! VIDEO

Fudbal -

Partizan je bio prvi klub sa ovog prostora koji je igrao u finalu Kupa šampiona.

Crno beli su tog 11. maja 1966 godine godine, na stadionu "Hejsel" u Briselu, vodili bitku za titulu prvaka Evrope protiv višestrukog prvaka Reala iz Madrida

Rezultat koji do tada niko do jugoslovenskih klubova nije napravio, a jedino ga je ponovila i nadmašila Crvena zvezda 1991.

Nažalost poraženi su od "kraljevskog kluba" rezultatom 2:1, iako su prvi postigli gol na utakmici.

Momci koje je predvodio Abdulah Gegić došli su do vođstva preko Velibora Vasovića u 55. minutu, ali je Real za samo tri minuta preokrenuo i osvojio titulu

Snove "Partizanovih beba" srušili Amanisio Amaro i Fernando Serena, i tako Real Madridu doneli šestu titulu evropskog šampiona.

Za crno-bele su nastupili sledeći igrači: Šoškić, Jusufi, Mihajlović, Bečejac, Rašović, Vasović, Bajić Kovačević, Hasanagić, Galić,

Partizanov put ka finalu KEŠ počeo je 22. septembra 1965. godine kada je pred 30.000 gledalaca u Humskoj pao francuski Nant rezultatom 2:0. Nešto manje od mesec dana kasnije u revanšu je bilo 2:2 pa su crno-beli bez većih problema uspeli da obezbede plasman u osminu finala elitnog fudbalskog takmičenja.

Dana 9. novembra u Beogradu je Verder koji je za Bremen ispraćen sa tri pogotka u mreži, a u revanšu je minimalna pobeda domaćina bila nedovoljna za prolaz i Partizan je otišao u četvrfinale KEŠ

Naredni protivnik Partizana bila je ekipa Sparte koja je najviše i namučila crno-bele. U Pragu je 2. marta bilo 4:1 za domaću ekipu, ali Partizan je u revanšu napravio jedan od najvećih preokreta u istoriji KEŠ pošto je Čehoslovake savladao sa 5:0 pred 50.000 navijača!

Usledilo je epsko polufinale sa Mančester Junajtedom i beogradskih 2:0 koji su bili dovoljni za revanš u kome su "Đavoli" slavili sa 1:0.

Partizan je u finalu.

Briselsko finale ostalo je upisano kao najveće dostignuće crno-belih u evropskom fudbalu i kako sada stoje stvari ostaće još dugo vremena sećanje na jedan nedosanjan san.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track