KORONA DIKTIRA PROMENE U FUDBALSKOJ EVROPI: Sprema se Superliga, među najmoćnijim ekipama i Crvena zvezda! (FOTO)
Foto: Starsport©

šta će reći uefa

KORONA DIKTIRA PROMENE U FUDBALSKOJ EVROPI: Sprema se Superliga, među najmoćnijim ekipama i Crvena zvezda! (FOTO)

Fudbal -

Novo takmičenje igralo bi se po modelu 20 ili 22 kluba, ili u dve divizije podeljene na 16 ekipa

Fudbalska Superliga najmoćnijih klubova Evrope, takmičenje je o kojem sanjaju zvaničnici najjačih ekipa već nekoliko decenija, ponovo je aktuelna. Posle pandemije koronavirusa i stopiranja fudbala u svetu, ova tema je opet zaživela među vodećim čelnicima "lige petice". Ono što je posebno interesantno, zagovornici ove ideje kao jednog od učesnika vide i Crvenu zvezdu!

Engleski list "The Sun" donosi tekst o važnosti pokretanja Superlige Evrope zatvorenog tipa, posebno posle pandemije koronavirusa. Takmičenje je zamišljeno kao liga 20 ili 22 najmoćnija kluba Evrope. Ili da broji 32 ekipe podeljene u dve divizije sa po 16 timova. Ranije je bilo pominjano da bi samo najmoćniji klubovi iz Engleske, Španije, Italije, Nemačke i Francuske trebalo da igraju ovo takmičenje. Međutim, stav moćnika sa Zapada izgleda je omekšao, pa je uvažena inicijativa predsednika Juventusa Andree Anjelija koji je u jesen 2019. godine istakao da su promene u evropskim takmičenjima nužne, ali da šansu kao učesnicima treba dati i ostalim velikim klubovima iz Evrope.

foto: Starsport©

Tu se pre svega misli na klubove poput Ajaksa, Porta i Benfike, Galatasaraja, Seltika, ali i Crvene zvezde i ekipa iz Rusije! Srpski predstavnik se u poslednje tri godine odlično pozicionirao u Evropi, igrajući grupne faze Lige šampiona (dva puta) i Lige Evrope, postižući solidne rezultate s obzirom na budžet koji je posedovao. Pamte se i cene pobede nad Liverpulom i Olimpijakosom, remi sa Napolijem i Arsenalom, trijumfi nad Krasnodarom i Kelnom. Ono što Crvenoj zvezdi ide u korist jeste njena istorija i tradicija, odnosno fantastični rezultati u Evropi odranije, kao i titula prvaka Evrope i sveta 1991. godine iz Barija i Tokija, ali isto tako i ogromna baza navijača i fantastična atmosfera o kojoj su brojni mediji sa Zapada u superlativima pisali u prethodne tri godine.

Međutim, ostaje pitanje, kako će na ovu inicijativu reagovati UEFA. Evropska kuća fudbala nije bila zagovornik zatvaranja takmičenja. Predsednik Aleksandar Čeferin, kao i njegovi prethodnici odbacivali su ovakve inicijative u startu, smatrajući ih pogubnim za evropski fudbal.

foto: Starsport©

Oni koji zagovaraju Superligu Evrope ubeđeni su da bi ovakvo prvenstvo donelo enormnu zaradu, od TV prava, marketinga i sponzora. I tu se ne priča o milionima evra, već o milijardama.

- Inicijativa o pokretanju Superlige Evrope dolazi u trenutku kada su mnoga preduzeća pred gašenjem. Nema boljeg trenutka za ovaj potez od sadašnjeg. Fudbal se promenio! Nova strategija izlaska iz krize je nova evropska liga. A oni koji žele novo takmičenje imaju proračune koji im daju za pravo da se nadaju. Sve je u novcu - rekao je insajder lista "The Sun" povodom ideje o pokretanju Superlige.

Kurir sport/A. R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track