FILMSKA PRIČA Propalica, konobar, maneken, doktor ekonomije i profesor fudbala! ČUDO OD TRENERA odvelo Čelsi na vrh Evrope!
Foto: Starsport©

TOMAS TUHEL

FILMSKA PRIČA Propalica, konobar, maneken, doktor ekonomije i profesor fudbala! ČUDO OD TRENERA odvelo Čelsi na vrh Evrope!

Fudbal -

Ima milione, ali se ne bahati, nema kolekciju skupocenih automobila, živi jedan skroman život o kome može da se snimi čudesan film

Pre 40 godina sanjao je da pilotira helikopterom i spasava ljude. Pre 30 godine je zamišljao sebe kao veliku zvezdu svetskog fudbala. Pre 20 godina je provodio noći u šanku obavljajući posao konobara. Pre 10 godina je počeo svoju trenersku priču. Danas je šampion Evrope i najbolji trener sveta. Tomas Tuhel.

Tomas Tuhel, Čelsi
foto: EPA/Richard Heathcote

Priča za film! I to onaj koji vam ne dozvoljava da odvojite sekund pogled od ekrana jer je svaki momenat izuzetno zanimljiv. Tomas Tuhel dospeo je u centar pažnje svetske javnosti nakon što je osvojio sa Čelsijem trofej Lige šampiona.

Nemački stručnjak u finalu je "odučio od fudbala" kolegu Pepa Gvardiolu i doneo klubu iz Londona drugog "ušatog" u istoriji. A kako je sve počelo...

Klinac iz gradića Krumbah je popunio leksikon:

- Kad porastem, želim da vozim helikopter i spasavam ljude.

Tomas Tuhel
foto: Reuters

Put ga je ipak odveo ka fudbalu. Počeo je u lokalnom timu, dogurao do Ulma, ali je zbog povrede morao da završi karijeru u 25. godini! Drugi životni san takođe je pao u vodu.

- Moj san se s ovim srušio - glasilo je njegovo razmišljanje po okončanju igračke karijere.

Usledio je period u kome se okrenuo školovanju, ali i radio kao šanker. Uz sve to je počeo i da uči trenerski zanat.

- Malo pomalo vratio sam se u život i zaboravio da sam fudbalska propalica. Rad u jednom baru mi je mnogo pomogao. Iz noći u noć sam se osećao sve bolje. Bio sam ponovo rođen.

Ekonomski fakultet u Štutgartu je završio sa izuzetnim ocenama, a isto tako mu je izgledao i trenerski početak. Kao pomoćni trener omladinaca Štutgarta posao je prvak Nemačke! Usledili su Augzburg, Keln, Majnc, Dortmund, PSŽ i sada Čelsi. I svuda je imao uspeha. Kruna svega bila je titula prvaka Evrope osvojena proteklog vikenda u Portu.

Tomas Tuhel
foto: Profimedia

Nadimak "profesor" savršeno opisuje Tuhelov život. Možda jedino da uz profesor dodamo i reč - fudbala. Dodaćemo: van terena Tomas živi potpuno običnim životom, ne postoji bahaćenje, preteran luksuz, nema ni park skupocenih automobila, već odiše skromnošću. Pre nekoliko godina je zablistao i na modnoj pisti, gde je uradio set fotografija za časopis Cajt.

Tomas Tuhel, PSŽ
foto: Reuters

Ljubav sa Sisi

Potpuno je neverovatno kako je Tuhel uspeo da od javnosti potpuno sakrije svoj privatni život.

Njegova supruga Sisi sa kojom je u braku od 2009. godine ne pojavlje se gotovo nikada u medijima. Tomas i Sisi imaju dve naslednice Emu i Kim.

Kurir sport / M. B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track