SRPKINJA U BETISU Saša Sredanović za Kurir: U Španiji svaki klub ima četiri sportska psihologa, u Srbiji ga još nema nijedan!
Foto: Privatna arhiva

naš ponos u la ligi

SRPKINJA U BETISU Saša Sredanović za Kurir: U Španiji svaki klub ima četiri sportska psihologa, u Srbiji ga još nema nijedan!

Fudbal -

Svetski fudbal nisu samo Kristijano Ronaldo, Leo Mesi, Nejmar, Mbape, Robert Levandovski... Nisu ni Zinedin Zidan, Tomas Tuhel, Pep Gvardiola, Jirgen Klop, Žoze Murinjo... Svetski fudbal je i - Saša Sredanović!

Srpkinja rodom iz Podgorice jedna je od najboljih sportskih psihologa na svetu, do juče je radila u Atletik Bilbaou, a posle osvajanja Superkupa Španije, uz još dva finala Kupa kralja, sada je pojačala Betis.

Kako je raditi u La ligi? Real, Barselona, Atletiko, Sevilja... Nema sumnje da je izazov biti u takvom društvu.

"Izazov je da svaku sledeću utakmicu budeš bolja verzija sebe, da tvoj tim svaki put zablista punim sjajem i da svaki put iz njega izvučeš nešto novo".

Raul Garsija, Atletik Bilbao
foto: Reuters

Bilbao je ovog proleća igrao tri finala, osvojen je jedan trofej, a u klubu ne kriju da ste i vi zaslužni za najuspešniju sezonu u 21. veku.

"Neverovatan je osećaj igrati tri finala u jednoj polusezoni, bila sam deo tima koji je stvarao i sprovodio magiju na terenu. To je bilo očekivano od Reala, Barselone, Betisa, Sevilje, ali od nas ne. Zato sa pravom mogu i da upotrebim tu reč - magija. A uspeh je još veći ako se zna da smo na putu do pehara izbacili upravo Real i Barselonu".

Betis
foto: EPA-EFE/JULIO MUNOZ

U ligama petice svaki klub ima psihologa, u Bilbaou vas je bilo četvoro, u Betisu takođe, što je dokaz koliko je bitna vaša uloga u današnjem fudbalu?

"Izuzetno je bitna, posebno u ovakvoj ligi u kojoj nemate prostora ni vremena za grešku. Loš dan, premor, to je razlog zašto nas ima više. Svako je zadužen za svoju liniju terena, ja brinem o napadačima".

Kada će u Srbiji da shvate značaj sportske psihologije? Nijedan naš klub nema psihologa, pa ni Zvezda i Partizan.

"Moram vam priznati da mi je izuzetno žao što u zemlji iz koje ja dolazim nemaju sluha za to. Smatram da finansijski momenat tu igra veliku ulogu, ali u klubovima kao što su Zvezda ili Partizan menadžment mora da ima svest o tome da nije dovoljno imati samo tehničko-taktičke treninge već da uz to propratno mora da ide psihološka priprema i balans igrača da bi sama igra bila na mnogo višem nivou".

Saša Sredanović
foto: Privatna arhiva

Rekli bismo da je sportski psiholog ponajviše potreban našoj reprezentaciji, koja ima vrhunske fudbalere, a loše rezultate (na stranu trenutni Piksijev uspeh)?

"Lično sam oduševljena selektorom, ali isto tako smatram da je neophodan psiholog koji bi uz Dragana Stojkovića doprineo da reprezentacija konačno ima rezultate kakve zaslužuje. Piksi je neko ko daje značaj psihologiji, jer ima svest o važnosti svega toga, ali opet, potreban je profesionalni sportski psiholog".

Osim posla kojim se bavite pokazali ste se i kao veliki humanitarac. Za svaku Novu godinu obradujete mališane u srpskim prihvatilištima.

"Zadovoljstvo mi je kada znam da sam usrećila nekog, novogodišnji paketići su nešto najmanje što mogu da uradim, osmeh ima neprocenjivu vrednost".

Nije tajna i da pomažete FK Hajduk iz Kule, a na stadionu koji nosi ime vašeg strica Milana Sredanovića nedavno je održan masovni turnir mlađih kategorija.

Crvena Zvezda, Navijači, Hajduk Kula

"Hajduk je porodično nasleđe i ponosna sam što stadion nosi ime jednog velikog čoveka kakav je bio Milan Sredanović. Memorijalni turnir s njegovim imenom, uz pomoć direktora kluba Željka Ačanskog, i prošle i ove godine je bio jedan od najlepših turnira za decu na teritoriji Srbije sudeći po svim utiscima klubova. Cilj nam je da iz godine u godinu turnir bude bolji, lepši i masovniji. Ove godine smo imali oko 70 ekipa, a sledeće očekujte još više".

Kurir sport / G. A.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track