DA LI JE NEUSPELI PROJEKAT MRTAV? Kjelini podržao Superligu, poziva na reforme u fudbalu!
Foto: AP

podrška legende

DA LI JE NEUSPELI PROJEKAT MRTAV? Kjelini podržao Superligu, poziva na reforme u fudbalu!

Fudbal -

Kapiten Juventusa i italijanske reprezentacije se zalaže i za smanjenje broja klubova u Seriji A

Kapiten Juventusa i reprezentacije Italije, Đorđo Kjelini podržao je neuspeli projekat evropske Superlige i založio se za promene u italijanskom fudbalu.Superliga je pokrenuta u aprilu, ali je propala u roku od 48 sati posle velikog pritiska navijača, medija, fudbalskih organizacija.

Od ideje su prvo odustali engleski klubovi: Arsenal, Čelsi, Liverpul, Mančester siti, Mančester junajted i Totenhem, a zatim i Atletiko Madrid, Milan i Inter. Juventus, Real Madrid i Barselona jedini su koji se i dalje ne odriču tog projekta. Kjelini je jedan od retkih igrača koji je javno podržao tu ideju.

- Razgovarao sam o tome poslednjih godina s predsednikom... Budućnost fudbala sve više ide ka evropskom pristupu u odnosu na nacionalne lige. Uz svo poštovanje, fudbaler Juventusa želi da igra te utakmice. Sportisti našeg nivoa, ali i navijači, žele da vide više utakmica na evropskom nivou. Stigli smo do tačke bez povratka - rekao je Kjelini u intervjuu za DAZN.

Kristijano Ronaldo, Đorđo Kjelini
foto: Reuters

Ideja Superlige je bila da se odvoji od Lige šampiona i vodi sopstveno takmičenje od 20 ekipa. Petnaest pozvanih klubova iz pet najbogatijih evropskih fudbalskih liga imalo bi zaštićeni status, dok bi preostalih pet mesta bilo otvoreno za druge klubove.

- Institucije, klubovi i igrači moraju da se sastanu i reformišu kalendar i stvore nova takmičenja kako bi ponovo pokrenuli ovaj sport, koji je i dalje najlepši na svetu, ali može da se unapredi. U SAD, koji su majstori za ovakve stvari, napravili su Superlige u svakom sportu - naglasio je Đorđo Kjelini.

Legendarni odbrambeni fudbaler sa Apeninskog poluostrva takođe podržava planove za smanjenje broja ekipa u Seriji A sa 20 na 18 kako bi se smanjio broj domaćih utakmica u prepunom fudbalskom kalendaru.

- U Seriji A bi trebalo da imamo 18 timova. Mogli bismo čak i da se vratimo na 16, ali mislim da je 18 pravi broj kako bismo ponovo podigli konkurentnost i dali više prostora utakmicama na evropskom nivou. Svet ide napred i ne smemo iskuljučiti promene. Mislim da je od suštinskog značaja pronaći ljude koji mogu zajedno da razgovaraju o tome kako unaprediti fudbal. Trenutno nema dijaloga i ide se ka neodrživoj situaciji za sve nas. To čak i navijači mogu da osete - zaključio je Kjelini.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track