GAZDA, DOBRODOŠAO U PAKAO! OVDE SU UBILI SVAKOG VLASNIKA! Bežanija - ukleti klub u kome su likvidirana 4 predsednika za 11 godina
Foto: Profimedia, Printscreen/Facebook

SERIJAL KURIRA SRPSKI FUDBAL I KRIMINAL 90-IH (3)

GAZDA, DOBRODOŠAO U PAKAO! OVDE SU UBILI SVAKOG VLASNIKA! Bežanija - ukleti klub u kome su likvidirana 4 predsednika za 11 godina

Fudbal -

Najrizičnija pozicija u svetskom fudbalu svakako je mesto predsednika Fudbalskog kluba Bežanija. Najbolja potvrda za to su crne brojke.

Verovali ili ne, od 1995. do 2006. godine čak ČETVORICA funkcionera FK Bežanije brutalno je likvidirano! Među ubijenima koji su vodili ovaj novobeogradski klub su Mihajlo Divac, Petar Milošević Pjer, Radoslav Trlajić i Goran Mijatović Mita. Milošević i Mijatović bili su predsednici i vlasnici kluba, a Trlajić i Divac povremeni funkcioneri. Čak se i za aktuelnog predsednika Jovana Rusića pripremala likvidacija.

Pomenuti funkcioneri bili su okoreli kriminalci koji su u fudbalu videli mogućnost da uvećaju svoje bankovne račune. Ovi "opasni momci" svoja ogromna ulaganja u nižerazredni klub iz kraja predstavljali su kao pokušaj da se pomogne lokalnoj zajednici, da se deca povuku su ulica i svoju energiju usmere na sport, a iza svega ovoga krio se veliki interes.

FK BEŽANIJA

Osnovan: 1921. godine

Nadimak: Lavovi

Najveći uspeh: 4. mesto u Superligi (kvalifikacije za Kup UEFA)

Rang takmičenja: Međuopštinska liga Beograda

Najpoznatiji igrači: Antonio Rukavina, Milan Biševac, Žarko Lazetić, Mario Đurovski.

FK Bežanija
foto: Printscreen

PREKO TRNJA DO ZVEZDA I NAZAD

Bežanija je klub sa jednovekovnom tradicijom. Klub je osnovan davne 1921. godine pod imenom "Soko", klub je kasnije promenio ime u BSK i tokom okupacije u Drugom svetskom ratu igrao je u ligi NDH. Nakon rata klub je dobio ime Jedinstvo i do 1952. se takmičio u Sremskoj ligi, a onda prelazi u okvire Fudbalskog saveza Beograda. Pred start sezone 1955/56. klub menja ime u Bežanija. Klub je decenijama tavorio u Prvoj i Drugoj beogradskoj ligi, a procvat doživljava krajem 20. i početkom 21. veka, kada brigu o njemu preuzimaju ljudi iz kriminalnog miljea.

Početkom novog milenijuma klub doživljava svoje najveće uspehe. U sezoni 2005/06. po prvi put u istoriji izborili su plasman u Superligu Srbije i Crne Gore, a svoju debitantsku sezonu završili su na impresivnom 4. mestu i tako stekli pravo na učešće u kvalifikacijama za Kup UEFA. Sezonu u kojoj su debitovali u Evropi završili su na poražavajućem 12. mestu, pa je usledila selidba u niži rang. Narednih 11 sezona Bežanija je nastupala u Prvoj ligi Srbije, a 2019. godine odlučili su da istupe iz lige zbog finansijskih problema. Sada se takmiče u Međuopštinskoj ligi Beograda, što je poslednji rang takmičenja.

Na crnoj listi fudbalskih funkcionera koji su svirepo ubijeni najviše je imena koja su bila vezana za Fudbalski klub Bežanija. U periodu kada je klub rastao, prelazio iz ranga u rang, prodavao igrače velikim klubovima, gazde su gubile glave...

MIHAILO DIVAC

Surovi bokser sa Novog Beograda kao mladić je uplovio u kriminalne vode. Nakon povratka sa ratišta 1993. godine preuzeo je novobeogradski gang i postao predsednik Fudbalskog kluba Bežanija. Ubijen je 12. februara 1995. godine u vatrenom obračunu ispred hotela "Putnik" na Novom Beogradu. U hotelu su bili smešteni učesnici bokserskog turnira “Beogradski pobednik” i on je oko osam sati ujutro otišao u hotel da od takmičara Slaviše Popovića uzme fotografiju s posvetom. Napuštajući hotel, zasmetalo mu je kako ga je pogledao bokser Radovan Radusinović. Posle nekoliko razmenjenih reči, potegao je pištolj i u pravcu Radusinovića i njegovog prijatelja ispalio šest hitaca. Zatim je istrčao napolje, dobacivši svojim prijateljima da beže jer je "izranjavao ljude". Tada je dobio metak u leđa i preminuo je. Imao je samo 28 godina.

PETAR MILOŠEVIĆ PJER

Petar Milošević poznatiji kao Pjer bio je predsednik Bežanije i pominje se kao prvi vođa "bežanijske grupe". Ubijen je 24. juna 1999. godine kod garaže TC "Enjub" na Novom Beogradu. Posle njegovog ubistva, vođstvo nad klanom i klubom preuzima Radoslav Trlajić Trlaja - Bata Trlaja.

FK Bežanija
foto: Facebook

RADOSLAV TRLAJIĆ - BATA TRLAJA

Vlasnik fudbalskog kluba Bežanija i vođa novobeogradskog klana ubijen je 25. februara 2000. godine u blizini svog stana na Novom Beogradu. Trojica nepoznatih napadača napravila su sačekušu Trlajiću i likvidirala ga hicima iz kalašnjikova. Vlasnik FK Bežanija znao je da mu preti opasnost, pa mu je glavni odevni predmet bio pancir. Međutim, kobne večeri ga greškom nije obukao.

Pored fudbala policija ga je povezivala i sa trgovinom narkotika. Bio je nerazdvojan prijatelj sa bivšim predsednikom Bežanije Mihailom Divcem.

GORAN MIJATOVIĆ - MITA

Najveće uspehe u svojoj stogodišnjoj istoriji Bežanija je ostvarila u periodu kada je na čelu kluba bio Goran Mijatović - Mita

Mijatović je za kratko vreme od trećerazrednog kluba napravio ozbiljnog prvoligaša. Vodio je dvostruki život - bio je istaknuti sportski radnik i vođa "bežanijskog klana", moćne kriminalne grupe koja se bavila trgovinom narkotika.

Mita je raznet u eksploziji automobila bombe ispred svog stana na Novom Beogradu 2. oktobra 2006. godine. Bomba je bila postavljena pod haubu audija 80 koji je bio parkiran pored Mijatovićeve škode. Čim je njegov telohranitelj Slavko Novaković okrenuo ključ bomba je daljnskim putem aktivirana. Novaković je na mestu preminuo, a Mijatović, koji je u eksploziji ostao bez obe noge, umro je na putu za bolnicu.

Goran Mijatović Mita
foto: @starsport

SPREČENA LIKVIDACIJA RUSIĆA

ODBIO SAM DA NAMEŠTAM MEČEVE

Na meti kriminalnih grupa bio je i aktuelni predsednik Bežanije Jovan Rusić. Policija je 2019. godine sprečila likvidaciju Rusića, koju je pripremala jedna kriminalna grupa. Postojala je sumnja da je rusić neko vreme bio praćen i da su mu ubice bile za petama.

"Istina je da sam dobio informaciju da mi je bezbednost ugrožena. Ja sam, inače, porodičan čovek, ne bavim se nijednim drugim poslom osim fudbalom i nemam neprijatelje. Jedini problem koji sam imao i koji je, ja verujem, doveo do toga da mi bezbednost bude ugrožena tiče se upravo sporta. Znam ko stoji iza ovoga, znam ime čoveka koji je naručio i platio da budem ubijen. Reč je o fudbalskom moćniku s kojim sam ušao u sukob, jer nisam pristao da učestvujem u prljavim poslovima i nameštanju utakmica", rekao je tada Rusić za Kurir.

Jovan Rusić, predsednik FK Bežanija
Jovan Rusić, predsednik FK Bežanija foto: Privatna Arhiva

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track