KO ĆE KUPITI ČELSI OD ABRAMOVIČA: Romanu već poslali ponude, TRI MILIJARDE DOLARA, u red stali Amerikanac, Čeh i Englezi
Foto: ap, Shutterstock

dobra trgovina

KO ĆE KUPITI ČELSI OD ABRAMOVIČA: Romanu već poslali ponude, TRI MILIJARDE DOLARA, u red stali Amerikanac, Čeh i Englezi

Fudbal -

Ruski milijarder, usled pritiska britanskih vlasti, napustio London posle 19
godina

Ruski milijarder Roman Abramovič zvanično je napustio čelno mesto u Čelsiju i vrlo je verovatno da će prodati fudbalski klub. Britanska vlada s premijerom Borisom Džonsonom na čelu tražila je od Abramoviča da javno osudi Rusiju i Vladimira Putina zbog intervencije u Ukrajini, ali je on to odbio.

Roman Abramovič
foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Realnost je promena vlasnika kluba, a Abramovič bi za Čelsi mogao da dobije tri milijarde dolara, piše ruski portal Sport 24. Abramovič nije izdržao ogroman pritisak britanskih političara, pa je upravljanje klubom poverio dobrotvornom fondu i obratio se navijačima izjavom:

- Tokom skoro 20 godina vlasništva nad Čelsijem, uvek sam video svoju ulogu kao čuvara kluba. Moj posao bio je da obezbedim da budemo što uspešniji i da gradimo budućnost. Uvek sam donosio odluke u najboljem interesu kluba. Ostajem privržen tim vrednostima. Zato predajem upravljanje i brigu o klubu poverenicima dobrotvorne fondacije "Čelsi".

Roman Abramovič bio je vlasnik Čelsija 19 godina i neprestano je odbijao ponude za prodaju kluba. Sticajem okolnosti, sada će morati da proda klub. Prema navodima Blumberga, investitori su već počeli da pripremaju potencijalne ponude za kupovinu engleskog kluba, koji je, prema revizorima, procenjen na oko 2,1 milijardu dolara.

Pol Alen
foto: EPA

Lista bogataša koji bi mogli da kupe Čelsi je podugačka. Prvi je Amerikanac Pol Alen, vlasnik NBA kluba Portland Trejl Blejzersa i NFL kluba Sijetl Sihoksa. Zainteresovan je za kupovinu Čelsija od 2018. godine.

Peter Kelner
foto: Printskrin/Jutjub

Drugi je Čeh Peter Kelner, čije je bogatstvo procenjeno na 15,5 milijardi dolara. Lični je Abramovičev prijatelj, što mu daje dobru početnu poziciju.

Britanski milijarder Džim Retklif je u proleće 2019. ponudio Abramoviču 2,5 milijardi dolara za klub. I on sada vidi interes sa uzme Čelsi. Dobro se kotira i Tod Boeli, američki biznismen i suvlasnik bejzbol tima Dodžers, koji je takođe pre dve godine ponudio nešto manje od tri milijarde dolara Abramoviču za klub.

Čelsi je pod vođstvom Romana Abramoviča od kluba srednjeg ranga u Premijer ligi postao vrhunski. Ulazak ruskog kapitala značio je dolazak kvalitetnih fudbalera i trenera, te osvajanje trofeja. Osvojeno je pet titula prvaka Engleske i FA kupa, tri Liga kupa i dva Čeriti šilda. Najveći uspeh svakako je osvajanje Lige šampiona 2012. i 2020, te Lige Evrope 2013. i 2019. godine. Superkup Evrope i Svetsko klupsko prvenstvo Čelsi je sa Romanom osvojio 2021. godine.

Žoze Murinjo
foto: Profimedia

Roman Abramovič dovodio je kvalitetne trenere u klub, poput Murinja, Hidinka, Ančelotija, Di Matea, Beniteza, Kontea, Sarija i Tuhela. Spisak vrhunskih igrača je ogroman, ali valja izdvojiti Terija, Zolu, Lamparda, Makelelea, Robena, Gudjonsena, Esijena, Kola, Anelku, Drogbu, Toresa, Čeha, Matu, Kostu, Fabregasa, Galasa, Luiza, Azara, Kantea...

Bane Ivanović, Roman Abramovič
foto: Dado Đilas, Shutterstock

U eri Romana Abramoviča trojica Srba ostavila su veliki trag u Čelsiju. Vrata je otvorio Slaviša Jokanović, a onda su se Branislav Ivanović i Nemanja Matić upisali zlatnim slovima u istoriju kluba. Ivanović je bio osvajač Lige šampiona, Lige Evrope i Premijer lige, dok je Matić dva puta bio prvak Engleske i dva puta osvajač Kupa.

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track