FUDBALSKE UTAKMICE ĆE TRAJATI 60 MINUTA! Čuveni Englez najavio promenu koja bi napravila ZEMLJOTRES u fudbalu
Foto: EPA/Robert Ghement

DOBRO REŠENJE?

FUDBALSKE UTAKMICE ĆE TRAJATI 60 MINUTA! Čuveni Englez najavio promenu koja bi napravila ZEMLJOTRES u fudbalu

Fudbal -

Do nedavno je bio jedan od najpoznatijih aktivnih fudbalskih sudija, a sada govori o potencijalnim promenama u ovom sportu

Mark Klatenburg je najavio da FIFA razmišlja da uvede veliku promenu s namerom da stane na put odugovlačenju, ali i učini utakmice dinamičnijim i, samim time, zanimljivijim.

- Treneri su mi svašta govorili nakon utakmice jer sam dodao dva minuta, a ne tri. Igrači su se bunili, a navijači su me nazivali svakakvim imenima. Kao da je tih 60 sekundi krivo što nisu postigli rezultat kakav su želeli. Mi sudije znamo da je sudijska nadoknada sporna tema. Ekipa koja vodi želi je što manje, a ekipa koja gubi što više - rekao je Klatenburg i dodao:

- Mislim da postoji rešenje za sve to, a to su utakmice od 60 minuta sa zaustavljanjem vremena. Tu ideju Pijerluiđi Kolina, FIFA i IFAB trenutno razmatraju. Funkcioniše u košarci, moglo bi funkcionisati i u fudbalu.

On je potom objasnio kako bi taj sistem funkcionisao.

- Vreme bi se zaustavljalo kada lopta izađe iz igre ili, na primer, kada povreda prouzrokuje pauzu. Isto tako i kada sudija dodeljuje žuti karton ili upozorava nekog. Tako bi svaka utakmica trajala jednako i ne bi bilo ovih kontroverzi.

Britanac je bio jedan od najboljih sudija u Evropi, sudiio je na utakmicama Premijer lige i evropskim takmičenjima, uključujući i finala Lige šampiona i Evropskog prvenstva 2016. godine.

Klatenburg je u februaru 2017. godine naprasno odlučio da prestane da sudi u Evropi i otišao je u Saudijsku Arabiju gde je postao glavni za suđenje u FS Saudijske Arabije.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track