HRVAT, SRBIN I LEGIJA STRANACA PRETE CRVENOJ ZVEZDI: Treba li prvak Srbije da strepi od Pjunika? Da se ne ponove OMONIJA I ŠERIF!
Foto: FK Crvena Zvezda, Printscreen/Instagram

liga šampiona

HRVAT, SRBIN I LEGIJA STRANACA PRETE CRVENOJ ZVEZDI: Treba li prvak Srbije da strepi od Pjunika? Da se ne ponove OMONIJA I ŠERIF!

Fudbal -

Fudbaleri Crvene zvezde igraće u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Pjunika iz Jermenije. Crveno-beli imaju ulogu favorita u prvom meču 3. avgusta na stadionu "Rajko Mitić", a onda i nedelju dana kasnije u Jerevanu.

Dejan Stanković
foto: www.crvenazvezdafk.com

Oprez je majka mudrosti. Svestan je toga Dejan Stanković, posebno posle nenadanih poraza od Omonije sa Kipra i Šerifa iz Moldavije, klubova koji su Crvenu zvezdu u prethodne dve godine zaustavile ka pohodu na Ligu šampiona.

Pjunik je ekipa koja je po kvalitetu i vrednosti igrača daleko skromnija od Crvene zvezde. Predstavnik Srbije vredi skoro 60.000.000 evra, a jermenski klub deset puta manje. Gledajući brojke, ceo tim Pjunika, njih 28, vredi manje od jednog igrača crveno-belih Mirka Ivanića, koji je prema portalu Transfermarkt procenjen na 8.000.000 evra. Međutim, isti taj Pjunik znao je da iznenadi i šokira daleko skuplji rumunski Kluž, a onda i da ubedljivo savlada Didelanž iz Luksemburga.

Aleksandar Katai, Mirko Ivanić, Stefan Mitrović
foto: www.crvenazvezdafk.com

Sigurno je da Crvena zvezda neće potceniti Pjunik, ali je isto tako jasno da su apsolutni favoriti u dvomeču. Sastav predstavnika Jermenije čine brojni internacionalci, ukupno ih ima 17. Tu su četvorica Srba Zoran Gajić, Boris Varga, Nemanja Mladenović i Uroš Nenadović, trojica Ukrajinaca Sergej Vakulenko, Anton Bratkov (povređeni) i Alan Ausi, koji ima i državljanstvo Egipta, Venecuelanci Aleksandar Gonzales i Renco Zambrano, zatim Brazilci Žuninjo i Andre Mensalao, Rus Mihail Kovalenko, Estonac Nikita Baranov (povređen), Moldavac Evgenije Kočijuk, Marjan Radeski iz Severne Makedonije, Nigerijac Jusuf Otebanjo i Luka Jurčić sa pasošem Hrvatske i BiH. Trener je domaći stručnjak Jegiše Melikjan.

Iz celog sastava treba izdvojiti dvojicu fudbalera i to sa balkanskih prostora. Zoran Gajić (32) šokirao je Kluž u Rumuniji sa dva gola i tako omogućio Pjuniku da napravi pravu senzaciju. Radi se o štoperu rođenom u Beogradu koji je u Srbiji igrao za Rad, Mladenovac i BSK Borču. Internacionalac je već sedam godina, a nosio je dres nekoliko klubova iz Češke i Bugarse. U Jerevan je stigao prošlog leta.

Napadač Luka Jurčić (25), koji ima pasoš Hrvatske i BiH, dao je dva gola Didelanžu u Luksemburgu i time skrenuo pažnju na sebe. Ovaj snažni i 190 centimetara visoki momak rođen u Nemačkoj u gradu Nojštat, iza sebe ima zanimljivu, a istovremeno i tešku fudbalsku priču. Do 21. godine čak tri puta su mu pucali prednji ligamenti kolena. Ukupno je odsustvovao sa terena oko dve godine i čak su mu predlagali da napusti fudbal. Igrao je u trećoj ligi Hrvatske za Neretvanac, da bi se na veliku scenu vratio u dresu Šibenika. Posle toga je prešao u sarajevski Željezničar, a onda je ostvario transfer u Južnu Koreju u klubGimpo, odakle je ovog leta stigao u Jermeniju.

Pjunik je 15 puta bio šampion Jermenije, u prvenstvu koje se igra 30 godina. Osam puta je osvojionacionalni Kup, a devet puta Superkup Jermenije.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track