MOŽE I BEZ STRANACA! SA DOMAĆIM SNAGAMA DO LIGE ŠAMPIONA: Dinamo isključivo sa igračima sa Balkana došao do evropske elite!
Foto: Profimedia

dobra strategija

MOŽE I BEZ STRANACA! SA DOMAĆIM SNAGAMA DO LIGE ŠAMPIONA: Dinamo isključivo sa igračima sa Balkana došao do evropske elite!

Fudbal -

Da može da se uđe u Ligu šampiona isključivo sa igračima sa Balkana, ove sezone je potvrdio prvak Hrvatske Dinamo iz Zagreba. U revanšu plej ofa u Zagrebu protiv prvaka Norveške Bodo Glimta, u startnom timu "modrih" je bilo osam fudbalera iz Hrvatske, jedan Hrvat, Robert Ljubičić, koji se vodi kao Austrijanac i samo dva stranca, Makedonci Ademi i Ristovski!

Za razliku od Dinama, Crvena zvezda i Partizan su puni stranaca, a u poslednje vreme u naša dva najveća kluba stižu i anonimusi, koji ne mogu da prođu u ozbiljnim evropskim ligama, dok kod nas "izigravaju velike zvezde". Naravno, ima i stranaca koji su se nametnuli kao glavni igrači "večitih", ali je više onih koji su zalutali, ali su zato oduzeli mesto našoj talentovanoj deci.

Crvena Zvezda, Makabi
foto: Nemanja Nikolić

Zbog sve većeg broja stranaca u Zvezdi i Partizanu, najtalentovaniji domaći igrači, koji su prošli škole fudbala "večitih" sve ranije odlaze u inostranstvo, pa je tako Partizan svejovremeno kao maloletnika prodao Fiorentini Dušana Vlahovića, koji je eksplodirao u dresu "ljubičastih" i krajem prošle godine prešao u najtrofejniji italijanski klub Juventus. Vlahović je trenutno najplaćeniji igrač u italijanskoj Seriji A!

Partizan
foto: Partizan/ Sandić Photo

Iz Crvene zvezde je kao maloletnik u Mančester siti otišao Ivan Ilić, koji trenutno nastupa za italijanskog prvoligaša Veronu, a slično je bilo nedavno i sa Marko Lazetićem, fudbalerom prvaka Italije Milana.

I Zvezda i Partizan i dalje uporno dovode strance, uglavnom one koji su ostali bez kluba, dok u zagrebačkom Dinamu očigledno imaju sasvim drukčiju strategiju i oslanjaju se isključivo na "domaće snage". Takav pristup se pokazao kao veoma uspešan, a Dinamo je u Ligi šampiona u grupi sa Čelsijem, Milanom i Salcburgom. Za razliku od njih, Crvena zvezda mora da se zadovolji sa Ligom Evrope, a Partizan sa trećerazrednom Ligom konferencija.

Kurir sport/ Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track