TURCI SU NASULI MORE I IZGRADILI STADION OD 250 MILIONA EVRA: Velelepno zdanje na obali Crnog mora čeka fudbalere Crvene zvezde
Foto: www.crvenazvezdafk.com

ponos države

TURCI SU NASULI MORE I IZGRADILI STADION OD 250 MILIONA EVRA: Velelepno zdanje na obali Crnog mora čeka fudbalere Crvene zvezde

Fudbal -

Stadion fudbalskog kluba Trabzon, na kojem će večeras od 18.45 časova Crvena zvezda igrati meč Lige Evrope, velelepno je i moderno zdanje na obali Crnog mora.

Trabzon
foto: www.crvenazvezdafk.com

Otvoren je u decembru 2016. godine od strane predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana. Na njegovu izgradnju potrošeno je više od 250.000.000 evra. Ima kapacitet od 40.782 mesta, od toga 2.954 VIP sedišta, 196 protokolarnih, 282 za predstavnike medija i 80 za osobe sa invaliditetom. Najveća poseta zabeležena je u aprilu ove godine kada je gostovao najomraženiji rival Trabzona istanbulski Bešiktaš. Tada je na utakmici bilo 38.556 gledalaca.

Stadion se zove Akjazi i nalazi se u sportskom kompleksu “Šenol Guneš” koji nosi naziv po jednom od najtrofejnijih turskih trenera, rođenom baš u Trabzonu. Izgrađen je na nasutom delu Crnog mora od strane vladinog Ureda za izgradnju stambenih objekata države Turske. Unutar sportskog kompleksa nalazi se 92.000 kvadratnih metara zelene površine, uz 2.200 stabala.

Trabzon
foto: Kurir/Aleksandar Radonić

Prema izveštaju iz novembra 2021. godine ovaj moderni stadion se urušava, a razlog je mesto i pozicija na kojem je sagrađen. Turski geolog Osman Bejtaš izjavio je da su na stadionu otkrivene pukotine. Prema podacima Evropske svemirske agencije teren gde se nalazi stadion prolazi kroz intenzivne padove. Neki delovi godišnje potonu u proseku za 9,7 milimetara, dok određeni delovi se podignu za 9,3 milimetara, što govori o nestabilnosti terena.

Trabzon
foto: Kurir/Aleksandar Radonić

Novi stadion urađen je po najmodernijim UEFA standardima i ispunio je sve stroge kriterijume Evropske kuće fudbala. Ima ogroman parking, mesta za sedenje su komforna, postoji veliki medija centar gde je omogućen nesmetan rad novinarima i fotoreporterima. Ono što posebno pleni jeste osvetljenje stadiona koje iznosi 3.000 luksa, iako UEFA standardi predviđaju 2.000 luksa. Semafor na stadionu je reprezentativan, ima 80 metara kvadratnih sa rezolucijom od 7,5 megapiksela

Trabzon
foto: Kurir/Aleksandar Radonić

Pre pet godina na stadionu su postavljeni interaktivni monitori na sedištima za novinare koji omogućavaju strimovanje utakmica, pristup informacija o igračima... Tu su i savremene svlačionice za ekipe i sudije, kao i niz prostorija sa propratnim sadržajima.

Trabzon
foto: Kurir/Aleksandar Radonić

Kada je i pitanju krov stadiona, za njegovu izgradnju korišteno je čak 6.500 tona čelika. Radi se o tzv. “Pametnom krovu” (Smart roof), prvom tog tipa u Turskoj i petom u svetu, koji se čisti sam i ima mehanizam za pročišćavanje vazduha.

Trabzon
foto: www.crvenazvezdafk.com

U okviru stadiona nalazi se i prodavnica klupske opreme.

Specijalni izveštač iz Turske: Aleksandar Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track