UEFA MEŠA EVROPSKE TIMOVE S AMERIKANCIMA?! Neće više biti meča koji je i Zvezda igrala, evropska kuća fudbala pravi turnir u SAD
Foto: Profimedia

ČUDNO

UEFA MEŠA EVROPSKE TIMOVE S AMERIKANCIMA?! Neće više biti meča koji je i Zvezda igrala, evropska kuća fudbala pravi turnir u SAD

Fudbal -

Umesto UEFA Super Kupa koji se igra od 1973. godine, uskoro bi mogli da gledamo potpuno drugačiji format takmičenja.

Ukoliko se ispune želje i planovi UEFA, više se neće uoči sezone igrati utakmica između pobednika Lige šampiona i Lige Evrope, već će se igrati turnir sa četiri ekipe, a osim osvajača dva najjača takmičenja pod okriljem UEFA, učestvovaće i pobednik Lige konferencija, ali i šampion MLS-a.

Ideja je da se turnir sa dva polufinala, utakmicom za treće mesto i finalom igra u SAD, a sve to i ne bi bilo čudno da se ne radi o organizaciji Evropske kuće fudbala.

UEFA tako meša klubove koji se nalaze na kontinentu za koji je zadužena, sa ekipama sa drugog kontinenta, što je prilično neobična pojava.

Stidljivo se pominje i ideja da se finale Lige šampiona igra u Njujorku, međutim, britanski "Gardijan" navodi da još uvek nisu vođeni ozbiljni razgovori o tome, ali da je ideja da se pomenuti turnir sa četiri ekipe igra od 2024. godine.

Plan UEFA je da privuče publiku koja dosad nije u velikoj meri pratila evropski fudbal, kao i uključivanje više porodica i ženskih navijača.

UEFA, Super Kup, UEFA Super Kup
foto: Profimedia

Kada je reč o Super Kupu Evrope, aktuelni šampion je Real Madrid koji je ujedno i najtrofejniji klub u ovom takmičenju zajeno sa Barselonom i Milanom. Svi oni imaju po pet trofeja, Liverpul je na četiri, Atletiko Madrid na tri, Čelsi, Bajern, Ajaks, Anderleht, Valensija i Juventus na dva, dok su po jednom Super Kup Evrope osvajali Sevilja, Porto, Mančester junajted, Dinamo Kijev, Notingem Forest, Aston Vila, Aberdin, Steaua, Mehelen, Parma, Lacio, Galatasaraj i Zenit.

Od srpskih klubova, Crvena zvezda je igrala ovaj meč, ali je 1991. godine izgubila od Mančester junajteda.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track