ORDEN NAJVIŠEG RANGA DRŽAVE NEMAČKE ZA SRPSKOG FUDBALERA: Veliko priznanje za Nevena Subotića i to iz ruku predsednika
Foto: Profimedia, Printscreen Instagram

humanitarni rad

ORDEN NAJVIŠEG RANGA DRŽAVE NEMAČKE ZA SRPSKOG FUDBALERA: Veliko priznanje za Nevena Subotića i to iz ruku predsednika

Fudbal -

Bivši fudbalski reprezentativac Srbije Neven Subotić odlikovan je Ordenom zasluga na Dan nemačkog jednistva.

Neven Subotić
foto: Printskrin/Instagram

Njemu je odlikovanje u obliku nemačkog krsta uručio predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer, na svečanosti u dvorcu Belvi, u Berlinu.

"Gradimo mostove" bio je moto pod kojim je nemački predsednik nagradio 20 ljudi, od toga 11 žena i devet muškaraca, među njima i Srbina Nevena Subotića. Svi oni dali su izuzetan doprinos u pronalaženju rešenja za globalne izazove vremena u kojem živimo.

Neven Subotić
foto: Printskrin/Instagram

Neven Subotić (34) bio je počastvovan dobijenim priznanjem. On je pre nekoliko godina osnovao humanitarnu fondaciju, čiji je glavni zadatak da omogući bolje uslove života siromašnima i gladnima u Africi.

- Želeo sam da nešto vratim i dam svoj doprinos društvu - rekao je po prijemu bivši srpski reprezentativac koji dugi niz godina živi u Nemačkoj.

Neven Subotić
foto: Printskrin/Instagram

Akcija je pratila njegove reči. Na vrhuncu svoje uspešne karijere profesionalnog fudbalera, osnovao je fondaciju u Dortmundu sa kojom je gradio bunare u Africi. Sada ih ima skoro 500 i oni omogućavaju pristup čistoj vodi za mnoge ljude u regionima koji su među najsiromašnijima na svetu. Kako bi skrenuo pažnju na problem globalne nestašice vode i njenih uzroka, fondacija Nevena Subotića vodi i edukativni projekat u Dortmundu.

Životni moto Nevena Subotića je:

- Zajedno kao društvo možemo postići mnogo, ako sarađujemo jedni sa drugima.

Neven Subotić
foto: Instagram Printscreen

Neven Subotić upisao je 36 utakmica i dao dva gola za srpsku fudbalsku reprezentaciju. Debitovao je 28. marta 2009. kod Radomira Antića u gostima protiv Rumunije (23), u kvalifikacijama za SP u Južnoj Africi. Razočaran u mnoge stvari koje je video na okupljanjima nacionalnog tima odlučio je da od 2013. više ne igra za Srbiju.

Neven Subotić
foto: Starsport

Rođen je 10. decembra 1988. u Banjaluci, a kao dete se kao izbeglica selio od Nemačke do SAD, gde je i počeo da igra fudbal. Nosio je dres Majnca, Dortmunda, Kelna, Sent Etijena i Union Berlina.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track