SKANDAL USRED AUSTRALIJE! Ustaški i nacistički ispadi hrvatskih navijača! Nema kraja SRAMOTI Hrvata (VIDEO)
Foto: Printscreen/Twitter

UŽAS

SKANDAL USRED AUSTRALIJE! Ustaški i nacistički ispadi hrvatskih navijača! Nema kraja SRAMOTI Hrvata (VIDEO)

Fudbal -

Brojni navijači Sidnej junajteda 58, drugoligaša koji je senzacionalno stigao do finala Kupa Australije, gde ih je savladao Makartur sa 2:0, uzdignutih desnih ruku uzvikivali su "Za dom spremni" u meču za trofej na Vestern Sidnej Stadionu.

Sidnej junajted je inače poznat po tome što ima ogromnu bazu hrvatskih navijača, a oni su ovog puta napravili skandal od fudbalske utakmice.

Nakon što su tribine završile uzvikivanje i salutiranje ustaškim pozdravom, pri čemu je jedna počela sa "Za dom", a druga odgovorila "Spremni", aplaudirali su jedni drugima.

Tokom meča, na tribinama su mogli da se vide i navijači sa hrvatskim zastavama sa udignutom rukom, baš kao što su to nacisti radili.

Tako se nastavlja trend da hrvatski navijači prave skandalozne ispade gde god da se nađu.

Podsetimo, nedavno su navijači Dinama iz Zagreba, popularni Bed Blu Bojsi, u Milanu zgrozili Evropu kada je čitava grupa ulicama grada šetala uz nacistički pozdrav uoči meča protiv Milana u Ligi šampiona.

Nakon toga, podgrupa Bed Blu Bojsa na stadionu "San Siro" je raširila zastavu na kojoj se nalazi i ustaški simbol.

Naravno da sve to nije prošlo neopaženo, a čak su i u Hrvatskoj zgroženi načinom na koji navijači predstavljaju zemlju, pa je jedan novinar iz komšiluka napisao tekst uz naslov "Sramota nas je što hrvatski navijači marširaju u koloni nacizma", kojim je žestoko osudio takvo ponašanje i, između ostalog, skandiranje "za dom spremni".

Ipak, novi ispad dogodio se vrlo brzo i to više od 15.000 kilometara daleko od Hrvatske.

Akteri meča bili su i fudbaleri srpskog porekla, među njima svakako najpoznatiji Aleksandar Šušnjar, reprezentativac Australije.

Šušnjar je rođen u Pertu u srpskoj porodici, igrao je za kadetsku reperzentaciju Srbije, kao i nekoliko evropskih timova među kojima su Ekranas, Lijetuva, Teplice, Mlada Boleslav, Žilina...

Sidnej junajted je klub hrvatskih iseljenika u Australiji. Osnovan je 1958. pod imenom Sidnej Hrvatska, ali je krajem osamdesetih promenio ime jer Australija više nije dozvoljavala nacionalni znak u nazivima klubova. Postao je prvi drugoligaš u istoriji koji je stigao do finala kupa u toj zemlji.

Sidnej junajted je imao neverovatan put do finala. Bio je autsajder u svakoj fazi osim u prvom kolu, ali je nokautirao sve svoje protivnike do finala, uključujući dramatične šampione Premijer lige Vestern junajted i Brizbejn Roar.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track