IZGUBIO JE BUBREG IGRAJUĆI FUDBAL, ŽALIO GA JE I KADIROV: Ovaj golman ima veliku želju da vidi jedan meč Srbije pred Mundijal
Foto: Profimedia

cenjen i poštovan

IZGUBIO JE BUBREG IGRAJUĆI FUDBAL, ŽALIO GA JE I KADIROV: Ovaj golman ima veliku želju da vidi jedan meč Srbije pred Mundijal

Fudbal -

Dejan Radić je golman koji je ostavio veći trag u Rusiji, nego u Srbiji. I danas je cenjen u toj zemlji, pošto je braneći gol Rostova izgubio bubreg i morao da prekine karijeru.

Dejan Radić
foto: Printskrin/Jutjub

Dejan Radić, rođen je pre 42 godine u Beogradu. Karijeru je počeo u Radu, a onda je otišao u Rusiju, gde je branio punih osam sezona. Prvo za Alaniju iz Vladikavkaza, a onda za Spartak iz Naljčika i Rostov.

Pre nekoliko dana dao je intervju za ruski portal RB sport u kojem se dotakao politike u sportu, trenutnog položaja Rusa u međunarodnim sportskim organizacijama, ali i odnosa Srbije i Rusije.

- Loše je što se fudbal umešao u ovu priču. Ovo ne bi trebalo da se dešava. Zapadne zemlje koriste bilo koji mehanizam da nametnu svoje stavove drugima. Ići će do kraja, uključujući i korišćenje sporta - rekao je Dejan Radić i nastavio:

- Rusija to može da podnese. Samo treba malo sačekati i biti strpljiv. Ova priča se pripremala dugi niz godina, a sada se oseća. Nadam se da će Rusija zadržati svoje principe uprkos ratu sa Zapadom. Zadržite svoje vrednosti, uključujući i porodične. Pravoslavni narodi moraju da čuvaju svoj identitet i da čuvaju svoju tradiciju!

Fudbalska reprezentacija Srbije, Orlovi, Srbija, reprezentacija, fudbalska reprezentacija
foto: Starsport©

Potom je komentarisao dešavanja oko odigravanja prijateljske utakmice između fudbalskih reprezentacija Rusije i BiH. Edin Džeko, Miralem Pjanić i još neki fudbaleri javno su rekli da ne žele da igraju protiv Rusa zbog specijalne vojne operacije te zemlje u Ukrajini.

- Mislim da to nije odluka igrača. Oni su pod pritiskom sa svih strana. I sami to snažno osećamo – veliki pritisak sa Zapada zbog činjenice da se ne slažemo sa njihovim stavom. Uče nas kako da živimo, govore nam šta da radimo.

Radić je potom bio još konkretniji.

- Da Bosna ne želi da igra sa Rusijom, ne bi ni ulazila u pregovore. Želeli su da igraju, ali je pritisak na određene igrače rastao. Ne znam da li će se meč održati. Voleo bih da reprezentacija Srbije igra sa Rusijom, ali mi imamo Svetsko prvenstvo - poručio je Radić u intervjuu za RB Sport.

Dejan Radić
foto: Printskrin/Jutjub

Dejan Radić povređen je na utakmici između Rostova i Tereka 2011. godine, posle jednog sudara sa protivničkim igračem Zaurom Sadejevim. Njegova zdravstvena situacija bila je toliko komplikovana da su lekari morali da mu odstrane bubreg, kako bi preživeo.

Njegov klub Rostov tada je obavestio javnost da će Radić do kraja ugovora, koji ističe 2012. godine, redovno primati “platu i premije, kao da je član startne postave”. Navijači Rostova su održali skup podrške teško povređenom golmanu, a oglasio se čak i predsednik Republike Čečenije Ramzan Kadirov, najavivši da će na njegovu inicijativu Radić biti medicinski zbrinut.

- Nažalost, sport nisu samo pobede i jake emocije već i povrede. Naročito je sada, pored Radića, teško i Sadajevu koji je učestvovao u tom kobnom skoku. On će, kada to budu dozvolili lekari, posetiti Dejana Radića i preneti mu svoje najdublje izvinjenje - poručio je tada Kadirov.

Ramzan Kadirov
foto: EPA/ MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN P

Ramzan Kadirov je čovek od reči, poslao je tada 50.000 dolara za operaciju Dejana Radića u Nemačkoj. Međutim, tadašnji direktor Rostova Juri Belous pokušao je da otme novac, tako što biga prebacio na račun kluba.

- Svi moji problemi počinju dolaskom Jurija Belousa na mesto generalnog direktora kluba. Doveo je mnogo novih igrača i jednostavno prestao da plaća one koji su tu pre njega bili. Čak je pokušao da otuđi novac koji je predsednik Čečenije Ramzan Kadirov poslao lično meni jer sam povređen u sudaru sa igračem njegovog kluba. Belous je tražio da novac za operaciju bude uplaćen na klupski račun, ali je Kadirov srećom prozreo njegovu nameru, tražio broj mog računa i poslao mi taj novac - otkrio je Radić 2015. godine.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track