FIFA NEODLUČNA: Razmatra se nova PROMENA FORMATA Mundijala, NIŠTA VIŠE NE BI BILO ISTO
Foto: Profimedia

DILEMA

FIFA NEODLUČNA: Razmatra se nova PROMENA FORMATA Mundijala, NIŠTA VIŠE NE BI BILO ISTO

Fudbal -

Naredno Svetsko prvenstvo u fudbalu igra se za četiri godine u Kanadi, Meksiku i SAD-u, a mnogo polemike vodi se o sistemu takmičenja na tom turniru.

Od ranije je poznato da će prvi put u istoriji na Svetskom prvenstvu 2026. godine učestvovati 48 selekcija, ali ono što izgleda ipak još uvek nije definitivno potvrđeno, jeste format takmičenja u grupnoj fazi.

Prvobitni plan, koji i dalje važi, jeste da 48 reprezentacija bude raspoređeno u 16 grupa sa po tri tima. Najbolje dve iz svake grupe išle bi u šesnaestinu finala.

Najveći problem kod ovog sistema je sama činjenica da u grupama igra neparan broj ekipa. Zbog toga bi sigurno bilo slučajeva da dve ekipe koje igraju u poslednjem kolu, imaju priliku da nameste rezultat kako njima odgovara i izbace treću ekipu, koja je u tom poslednjem kolu slobodna.

Kako bi bila mirna od takvog raspleta, ta treća ekipa mora u prva dva kola da pobedi obe utakmice ili jednu pobedi a drugu remizira.

Ovi nedostaci očigledno su uticali na FIFA da još jednom razmotri svoju prvobitnu odluku.

Đani Infantino
foto: Profimedia

Alternativa za ovu opciju bilo bi 12 grupa po četiri ekipe, iz kojih bi dve prvoplasirane i osam najboljih trećeplasiranih prolazilo u šesnaestinu finala. Dakle, sličan sistem kao na Evropskom prvenstvu u fudbalu.

Ovakav format deluje nešto korektniji od onog sa tri ekipe u grupi, ali bi doveo do znatno većeg broja utakmica na završnom turniru (čak 104), a prvak sveta morao bi da odigra osam umesto sedam mečeva do titule. U več prebukiranom kalendaru, pitanje je kako bi ova odluka uticala na igrače.

Kada se sve sagleda, utisak je da je ipak najbolji dosadašnji sistem od 32 reprezentacije na Mundijalu, a da bi FIFA mogla da eventualno razmotri rekonstrukciju sistema kvalifikacija.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track