PARTIZANE, ODBRANA! Da li crno-beli ne žele ili ne mogu da igraju bar PROSEČNO u defanzivi?
Foto: Starsportphoto

Patnja duga dve godine

PARTIZANE, ODBRANA! Da li crno-beli ne žele ili ne mogu da igraju bar PROSEČNO u defanzivi?

Košarka -

Poznat je onaj navijački podstrek "Partizane, napadaj!", međutim, sinoć se u Areni mogla čuti i modifikovana verzija - "Partizane, odbrana!". To je možda i prvi put u istoriji crno-belih da sa tribina stiže nešto slično onom iz NBA "di-fens!" A takođe, dugo se na kraju utakmice nisu čuli zvižduci, a da nisu upućeni sudijama.

Uvek se podrazumevalo, kroz razne epohe Partizana, da defanziva bude prepoznatljiv znak, ma koliko god napad bio dobar. Posebno u eri Duška Vujoševića, koji je zalaganjem i borbom igrača uspevao da nadomesti nedostatak kvaliteta ili često, neiskusvo, mladost i fizičku inferniornost talentovanih klinaca.

KK Partizan
foto: Starsportphoto

Ovo što igra Partizan u defanzivi poslednje dve godine pod Željkom Obradovićem moglo bi da se podvede pod epitet - skandalozno. Crno-beli su najlošiji odbrambeni tim u Evroligi, pa ni čak odličan napad ne može da nadomesti ono što se u odbrani upropasti.

KK Partizan
foto: Starsportphoto

Meč protiv Valensije samo je jedan primer, možda i najočigledniji. Čim napad malo uspori, rival, ili se ekspresno vrati, ili lagano pravi prednost. Četrnaest skokova viška (deset više u napadu) ekipe koja je u Beograd stigla znatno oslabljena nema alibi čak i u činjenici da su Samilagić i Koprivica povređeni.

Dovođenje Slovaka Bordžijanskog posebna je priča, on ne može čak ni da nekoliko minuta popuni rupu koja se pojavila na toj poziciji. Partizan se lako odrekao Dušana Miletića, koji u jakoj ACB ligi ima prosečno 5,1 skok po meču, uz 7,3 poena. Činjenica je da niko nije mogao da pretpostavi da će se Koprivica povrediti, ali moglo je da se napravi mesta i za očigleno pristojnog centra, pa i zbog toga što je domaći igrač.

KK Partizan
foto: Starsportphoto

Postoje samo dve stvari - Partizanovi igrači, ili ne žele ili ne mogu da igraju dobru ili bar prosečnu odbranu. Kako god okrenemo, kriv je stručni štab na čelu sa Obradovićem. Najpre, selekcija igrača je očigledno takva da se s njom pravi instant rezultat, ali većini igrača je tokom karijera napad bio važniji, a drugo, moguće je da oni ne mogu da razumeju šta se od njih traži.

Jer pričati o tome da Obradović ne zna svoj posao je krajnje glupo. Samo je neshvatljivo da se to ne vidi u odbrani Partizana već dve godine.

Predrag Gajić / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track