MOJI SU SA KOSOVA DOŠLI U VOJVODINU PA SU NAM PROMENILI PREZIME: Fudbaler Zvezde zna sve o seobi Srba pod Arsenijem Čarnojevićem
Foto: Nemanja Nikolić, screenshot

koreni se ne zaboravljaju

MOJI SU SA KOSOVA DOŠLI U VOJVODINU PA SU NAM PROMENILI PREZIME: Fudbaler Zvezde zna sve o seobi Srba pod Arsenijem Čarnojevićem

Fudbal -

Fudbaler Crvene zvezde Radovan Pankov rođen je u Novom Sadu, ali je otkrio da je poreklom sa Kosova i Metohije.

Radovan Pankov
foto: www.crvenazvezdafk.com

Defanzivac crveno-belih dobro je upoznat sa svojom lozom, vremenom i načinom dolaska na prostore Vojvodine, pa i o tome kako su njegovim precima u Austrougarskoj promenili prezime.

Malo je fudbalera koji su uspeli da se ostvare kao akademski građani. Jedan od takvih je i Radovan Pankov (27), pa otuda i nije čudo što se interesuje za stvari koje nisu samo vezane za sport.

Radovan Pankov
foto: www.crvenazvezdafk.com

Igrač crveno-belih bio je gost na Zvezda TV tokom priprema u Turskoj, gde je pričao o raznim temama. Na pitanje koliko poznaje istoriju svojih predaka i poreklo dao je interesantan odgovor:

- Poznajem poprilično. Deda vodi evidenciju, pričao mi je dosta o tome kada sam bio mali. Imamo porodično stablo i znam o svakom po nešto. Poreklo je poznato deset ili 12 kolena unazad. Znam da smo došli sa seobom patrijarha Arsenija Čarnojevića u prostor današnje Vojvodine - rekao je Radovan Pankov i nastavio:

- Ranije smo živeli u carskoj Srbiji, tačnije okolini Prizrena. Ne znam tačno gde. Prezivali smo se Panković. Znamo svi da su Austrougari, a kasnije i Nemci svima sekli "ić" iz prezimena i dodavali "ski", "in", pravili ružna prezimena. Pokušavali su da nam iseku korene što im nije uspelo.

Radovan Pankov
foto: www.crvenazvezdafk.com

Otkrio je Radovan Pankov i kako je dobio ime.

- Trebalo je da se zovem Nemanja, ali je tata odlučio par dana pred porođaj da ću se zvati Radovan. Ponosno nosim dedino ime. Zamenio mi je očinsku figuru u porodici.

Potom je pojasnio i koliko mu znači fakultetska diploma.

- Akademski sam građanin. Završio sam fakultet za sport Alfa BK Univerziteta u Beogradu pre nepune dve ili tri godine. Počeo sam na redovnim studijama ekonomskog fakulteta, ali nije bilo moguće u tom trenutku redovno da studiram. Već sam igrao tada za prvi tim Vojvodine. Međutim, prešao sam na drugi fakultet i uspešno završio - istakao je Radovan Pankov.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track