KUDA IDE OVAJ FUDBAL?! KRIZA??? MA, VAŽI! Englezi postavili novi rekord u trošenju! Čelsijev Amer veći RASIPNIK od Abramoviča!
Foto: EPA/ANDY RAIN

ludilo mozga

KUDA IDE OVAJ FUDBAL?! KRIZA??? MA, VAŽI! Englezi postavili novi rekord u trošenju! Čelsijev Amer veći RASIPNIK od Abramoviča!

Fudbal -

Nema krize za bogate engleske klubove! Premijerligaši se "frljaju" milionima kao da im padaju sa neba.

U momentu kada čitav svet potresa ozbiljna kriza, bahati Englezi ruše rekorde u trošenju novca na fudbalere! Verovali ili ne, oborili su zimski rekord, pošto su u januaru ove godine potrošili neverovatna 922 miliona evra (815 miliona funti) na transfere igrača! To je gotovo duplo više od dosadašnjeg rekorda koji je postavljen u zimu 2018. godine kada su za pojačanja potrošili 486 miliona evra. Suma koju su izdvojili ove zime je skoro utrostručena u odnosu na prethodni januarski prelazni rok kada je spiskano 333,7 miliona funti.

Prema izveštaju "Diloita" Premijerligaši su u dva prelazna roka ove sezone potrošili 3,1 milijardu evra, što se nikada u istoriji fudbala nije dogodilo. Prethodni rekord bio je postavljen u sezoni 2017/18. i iznosio je 2,1 milion evra..

Mihajlo Mudrik
foto: Ben Stansall / AFP / Profimedia

Apsolutni šampion u trošenju novca bio je londonski Čelsi koji samo ove zime za pojačanja izdvojio neverovatnih 363,1 miliona evra, što je 37 posto ukupne vrednosti transfera u Premijer ligi.

Plavci su uspeli da obore i rekord Premijer lige po visini jednog transfera, pošto su za Argentinca Enca Fernandeza izdvojili neverovatnih 121 milion evra. Najbolji mladi fudbaler Mundijala u Kataru potpisao je osmogodišnji ugovor sa engleskim klubom i njegova godišnja plata biće 10 miliona evra bez bonusa.

Čelsi je ove zime doveo čak osam pojačanja:

Enco Fernandez - 121 milion evra

Mihail Mudrik - 70 miliona evra

Benou Badiašil - 38 miliona evra

Noni Madueke - 35 miliona evra

Malo Gust - 30 miliona evra

Andrej Santos - 12 miliona evra

David Fofana - 12 miliona evra

Žoao Feliks - 11 miliona evra (pozajmica)

Ispostavilo se da je novi vlasnik, Amerikanac Tod Beli veći rasipnik od bivšeg gazde Romana Abramoviča. Naime, u poslednjih šest meseci za pojačanja je istresao neverovatnih 611,5 miliona evra, a njegov klub trenutno zauzima poražavajuće 10. mesto na tabeli.

Zanimljivo, Plavci su se našli u problemu jer će za Ligu šampiona moći da registruju samo trojicu novih fudbalera. Očekuje se da će se trener Grem Poter verovatno odlučiti za Enca Fernandeza, Mudrika i Feliksa, a ostali će mečeve u najjačem takmičenju morati da prate sa tribina.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track