PROSIO SAM ZA HRANU, A ONI SU MISLILI DA HOĆU DA IH OPLJAČKAM: Jeziva ispovest slavnog fudbalera, koji se prisetio detinjstva!
Foto: Printskrin

tužna priča

PROSIO SAM ZA HRANU, A ONI SU MISLILI DA HOĆU DA IH OPLJAČKAM: Jeziva ispovest slavnog fudbalera, koji se prisetio detinjstva!

Fudbal -

Malo je fudbalera koji smognu hrabrosti da pričaju o svom životu. Još je manje onih koji žele da se iz sadašnje komotne situacije sete siromaštva u kojem su odrastali.

Mamadu Sako
foto: David Klein / PA Images / Profimedia

Međutim, francuski fudbaler Mamadu Sako je hrabar momak. Što bi se reklo, čovek sa kičmom i jakim karakterom. Odrastao je u siromašnoj porodici u Parizu, kao dete emigranata iz Senegala, kao četvrto dete od sedmoro braće i sestara.

Uspeo je u fudbalu. Bog mu je dao talenat i snagu, a on je velikim radom i zalaganjem uspeo da se izbori sa svim nedaćama. Svojevremeno je postao najmlađi kapiten u istoriji PSŽ.

Mamadu Sako (33) napravio je blistavu karijeru, posle PSŽ igrao je za Liverpul i Kristal palas, a danas je član Monpeljea. U Londonu se družio sa srpskim fudbalerom Lukom Milivojevićem. Živi komfornim životom sa suprugom Majdom i troje dece, a četvrto im je na putu. Svojim naslednicima obezbedio je sve ono što kao dete nije imao.

- Sa 13 godina sam znao da ću postati fudbalera. I to na dan kad sam izgubio oca. Odmah sam na svoja pleća stavio sve obaveze svoje porodice - rekao je Mamadu Sako u jednom TV gostovanju i nastavio:

- Moj cilj nije bio da postanem fudbaler. Meni je to bila obaveza. Neko me pitao da li je teško biti kapiten PSŽ sa 17 godina? Odgovorio sam: "Za mene je najteže bilo postati kapiten svoje porodice sa 13 godina."

Potom se Mamadu Sako prisetio jezivih scena tokom svog odrastanja. Koliko je samo bio potcenjen i omalovažavan.

- Jednom sam bio na ulici, prosio sam, a žena od koje sam tražio novac je držala svoju torbicu kao da želim nešto da joj ukradem. Bio sam šokiran. Samo sam hteo malo siće, da kupim sebi hleba. A, ona je mislila da hoću da je opljačkam. Ja sam bio gladan, a ona je samtrala da nešto loše hoću da joj uradim. Tada sam rekao sebi da ću postati neko.

Objasnio je Francuz kakav mu je bio život.

- Znam šta je glad! Znam šta je hladnoća. Prosio sam za hranu. Bio je to moj život kad sam bio mali, ali ne volim da pričam o tome. Imam dostojanstvo, jer svi mi imamo neku tešku priču.

Mamadu Sako
foto: Icon Sport / ddp USA / Profimedia

Mamadu Sako otkriva da njegova uloga u društvu nije samo da bude poznat kao fudbaler.

- Moj život je ono zbog čega želim da pomognem drugima. Kad steknete pažnju, onda to možete da iskoristite. To je ono što pokušavam da radim, ali nikada ne želim da moje odrastanje bude primer drugim. Želim da moj život bude inspiracija - istakao je Mamadu Sako, čovek koji je od igranja fudbala zaradio više od 40.000.000 evra.

Za fudbalsku reprezentaciju Francuske Mamadu Sako odigrao je 29 utakmica i kao defanzivni fudbaler dao dva gola. Osvajao je trofeje sa PSŽ i Liverpulom.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track