Šuker ukida beneficije Hrvatima

Kriza

Šuker ukida beneficije Hrvatima

Fudbal -
On je igračima nagovestio da EURO nagrada možda neće biti u visini njihovih očekivanja. Radi se o velikom novcu: Sportske novosti navode - između 100 i 200 hiljada evra za pojedinca".

Novi predsednik Hrvatskog nogometnog saveza, legendarni jugoslovenski i hrvatski fudbaler Davor Šuker, navodno je ostao šokiran kada je listao "knjige" svog prethodnika Vlatka Markovića.

Zgrožen raskalašnim finansijskim poslovanjem, prvi čovek hrvatskog fudbala najavio je momentalne mere štednje, a one će se odnositi i na reprezentativce, pišu portali iz te zemlje.

Index, uz podsećanje da je sam Šuker upao u kancelariju tadašnjeg prvog čoveka HNS Nadana Vidoševića, posle EURO 1996. i pretio "višom instancom" ukoliko njemu i kolegama ne budu isplaćene premije za nastup na EP u Engleskoj, piše i to da su se sada vremena promenila i u smislu da je Šuker u fotelji i da nema više toliko para.

"Sećamo se da su hrvatski reprezentativci bogate premije dobili i za 'onaj' nastup na SP-u u Nemačkoj, zbog kojeg je morao otići i Cico Kranjčar, ne želeći se pospe pepelom pred egom Vlatka Markovića. Iako je bio uobražen, Marković je reprezentativce držao kao kap vode na dlanu. Ubirali su premije za pobede u kvalifikacijama, dnevnice od oko 400 evra za deset dana provedenih s reprezentacijom, čak i dvostruke nagrade za nastup na velikim turnirima", piše Index.hr i dalje navodi:

"Marković je igračima, naime, obećao 40 posto novca od UEFA za učešće na EURO u Poljskoj i Ukrajini prošlog leta. Obećano ne mora značiti i ispunjeno, jer sada je kasa u rukama Davora Šukera. On je igračima nagovestio da EURO nagrada možda neće biti u visini njihovih očekivanja. Radi se o velikom novcu: Sportske novosti navode - između 100 i 200 hiljada evra za pojedinca". Index navodi i da bi, ukoliko ne isplati čitavih 40 odsto premija, Šuker mogao da stvori problem unutar tima.

"Jasno da unutar ekipe vlada stav - dajte nam obećano, a onda režite, ali Šuker je za sada nepopustljiv", navodi se u tekstu.

"HNS je od UEFA za nastup na EURO dobio 10,5 miliona evra bruto. Kada se odboju troškovi, ostaje oko 9,5 miliona. Reč je o bruto iznosu, jer državi se podmiruje porez. Igrači premije primaju prema internoj tabeli", piše dalje Index i navodi da bi Izvršni odbor HNS trebalo da menja i pravilnik i raspodeli premija za plasman u Brazil.

Nagoveštava se da će HNS i dalje igračima davati 40 odsto prihoda, ali tek od sume koja ostane kada se podmire svi u međuvremenu nastali troškovi, što znači da će igrači dobijati znatno manje. Takođe, "vatreni" neće ubuduće dobijati standardnih 15.000 evra za pobede u zvaničnim mečevima protiv timova poput Malte.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track