MANČESTER SITI OSVOJIO LIGU ŠAMPIONA PRVI PUT U ISTORIJI! Građani slomili Inter u spektakularnom finalu, Rodri je Gvardiolin heroj
Foto: Alexey Filippov / Sputnik / Profimedia, Kurir/Miloš Bjelinić, EPA/Sedat Suna

KURIR NA FINALU LIGE ŠAMPIONA!

MANČESTER SITI OSVOJIO LIGU ŠAMPIONA PRVI PUT U ISTORIJI! Građani slomili Inter u spektakularnom finalu, Rodri je Gvardiolin heroj

Fudbal -

Specijalni izveštač iz Istanbula: Miloš Bjelinić

Fudbaleri Mančester sitija osvojili su Ligu šampiona prvi put u klupskoj istoriji pošto su u finalu pobedili Inter rezultatom 1:0.

Heroj Pepa Gvardiole i "građana" je Rodri koji je postigao jedini gol na utakmici. Nakon dve titule sa Barselonom, španski stručnjak je kao trener došao do trećeg "ušatog trofeja", a utakmica u Istanbulu biće upamćena kao četvrto uzastopno finale Lige šampiona koje je završeno rezultatom 1:0.

Finale Lige šampiona, Mančester siti - Inter 1:0

Stadion: Ataturk olimpijski stadion.

Gledalaca: 71.412.

Strelci: Rodri 68'

Sudije: Simon Marčinjak (Poljska), Pavel Sokolnicki (Poljska), Tomaš Listkevič (Polsjka), Ištvan Kovač (Rumunija). U VAR sobi: Tomaš Kvjatkovski (Poljska), Bartoš Frankovski (Poljska), Marko Fric (Nemačka)

Mančester siti: Ederson - Ake, Dijaš, Akanji - Stouns (od 82. Voker), Rodri, Gundogan, Griliš, De Brujne (od 35. Foden), Silva - Haland. Trener: Pep Gvardiola.

Inter: Onana - Aćerbi, Bastoni (od 76. Belanova), Darmijan (od 86. Dambrozijo) - Damfriz (od 76. Gosens), Barela, Čalhanoglu (od 86. Mhtarijan), Brozović, Dimarko - Martinez, Džeko (od 56. Lukaku). Trener: Simone Inzagi.

Verovatno je bilo i očekivano da utakmicu "otvori" Erling Haland. Nismo puno videli od njega u prvom polurvemenu, ali je u trećem minutu imao prvu priliku. Šutirao je preko gola, nakon čega je sudija Marčinjak dosudio ofsajd.

Upravo je sudija izazvao puno pažnje svojim kriterijumom tokom ovog finala. Pustio je jake duele, pa su se tokom meča fudbaleri i navijači oba tima više puta bunili zbog nedosuđenih prekršaja.

Zbog povrede je Kevin de Brujne morao da napusti igru već u prvom poluvremenu, međutim, neutralnim gledaocima se i te kako svideo takav stil suđenja.

1 / 14 Foto: EPA/Georgi Licovski

Sve je prštalo od snažnih duela, zaista se vodila velika borba, a Siti je u drugo poluvreme ušao znatno agresivnije i ofanzivnije, ali nije napravio pravu šansu sve do 68. minuta kada je Rodri doneo veliku radost.

Bernardo Silva je poslao povratno dodavanje, lopta je pogodila defanzivca Intera, nakon čega su "građani" tražili penal, međutim, lopta je išla prema vezisti koji je udarcem iz prve poslao loptu u gol Onane koji nije imao vremena da reaguje.

U narednih nekoliko minuta Inter je napravio velike šanse, ali ih nije iskoristio, a tragičar je postao Romelu Lukaku koji je u 89. minutu imao ogromnu priliku.

Šutirao je nakon povratnog dodavanja Gosensa glavom sa peterca. Bio je potpuno sam i imao je praznu stranu gola, ali je loptu poslao blizu Edersona koji je sprečio pogodak.

Trudio se Inter da taktikom "na sve ili ništa" uzvrati udarac Sitiju, ali, osim pomenutih situacija i šanse u 95. minutu kada je i golman Onana završio u šesnaestercu, nisu uspeli da ozbiljnije prete.

Inter jeste pružio odličan otpor, možda i bolji nego što su mnogi očekivali, ali Siti je na kraju dokazao da je zasluženo bio favorit.

Mančester siti - Inter 1:0 (Rodri 68')

Tok meča:

Drugo poluvreme:

95. minut - Kraj meča!

90. minut - Još pet minuta

Sudija Marčinjak je odlučio da će se u nadoknadi vremena igrati pet minuta.

89. minut - Neverovatna šansa

Lukaku je šutirao glavom sa pet metara udaljenosti, Ederson je uspeo da odbrani udarac nakon čega je Intzer dobio korner.

Morao je Belgijanac bolje da šutira, imao je celu stranu gola praznu, ali je loptu poslao blizu brazilskog golmana.

83. minut - Na sve ili ništa ide Inter

Ne preostaje puno opcija Interu, međutim, nakon dve velike šanse koje su imali fudbaleri italijanskog tima neposredno nakon gola za Siti, nisu uspeli da prave veće probleme rivalu.

77. minut - Foden u velikoj prilici

Sjajno se snašao Fil Foden, izbacio je defanzivce Intera iz igre i izašao pred gol Onana, ali zatim slabo šutirao.

76. minut - Promene Intera

Gosens i Belanova su na terenu umesto Bastonija i Damfriza u ekipi Intera.

73. minut - Opasan je Inter

Lukaku je šutirao nakon dodavanja Martineza, ali nije uspeo da promaši Edersona.

71. minut - Neverovatna šansa za Inter

Mogao je Inter odmah do izjednačenja. Di Marko je udarcem glavom pogodio prečku, lopta se potom odbila do njega, a nakon novog šuta glavom pogodio je Lukakua koji se nalazio ispred gola Edersona.

68. minut - Gooool!

Rodri je strelac vodećeg gola za Mančester siti!

Bernardo Silva je poslao povratno dodavanje, lopta je pogodila defanzivca Intera, nakon čega su "građani" tražili penal, međutim, lopta je išla prema vezisti koji je udarcem iz prve poslao loptu u gol Onane koji nije imao vremena da reaguje.

64. minut - Sreća za Inter

Stouns je pokušao da po zemlji pošalje loptu ka centru šesnaesterca, na nju je naleteo Bastoni, a nakon njegove intervencije ona je prošla blizu gola Onane. Siti je u 64. minutu izveo prvi korner na utakmici.

59. minut - Velika šansa za Inter

Lautaro Martinez se našao u odličnoj situaciji pred golom Sitija nakon greške Akanđija, nakon čega je Martinez odlučio da šutira na gol, umesto da pokuša da proigra Lukakua. Ederson je odbranio udarac Argentinca. Na drugoj strani Barela je prekršajem zaustavio kontranapad zbog čega je dobio žuti karton.

56. minut - Džeko mora van terena

Bio je spreman Romelu Lukaku za ulazak u igru, a to se "poklopilo" sa problemima sa kojima se suočio Edin Džeko. Bosanac je seo na travu i tražio da se utakmica prekine, a Belgijanac je ubrzo kročio na teren.

54. minut - Žestoka borba

Sudija Marčinjak je uspostavio kriterijum koji se ne sviđa svima na terenu. Pušta Poljak nešto grublju igru, zbog čega su se i jedni i drugi nekoliko puta žalili na startu drugog poluvremena.

Inter, Mančester siti, Liga šampiona, Finale Liga šampiona
foto: EPA/Georgi Licovski

51. minut - Ofanziva Sitija

"Građani" su agresivni na početku drugog poluvremena, kao da žele da u potpunosti preuzmu kontrolu i što pre dođu do gola.

Inter, Mančester siti, Liga šampiona, Finale Lige šampiona
foto: EPA/Sedat Suna

46. minut - Počelo je drugo poluvreme.

Prvo poluvreme:

47. minut - Kraj poluvremena

Velika borba u prvom poluvremenu, nažalost, ne previše prilika, ali daleko od toga da možemo da kažemo da ne gledamo zanimljivu utakmicu.

Puno duela smo videli, nekoliko sasvim solidnih situacija. Kevin De Brujne je zbog povrede već završio meč, a Inter pruža i više nego dobar otpor, s obzirom na to da je pre utakmice Mančester siti bio ozbiljan favorit za pobedu.

46. minut - Akanđi snažno šutirao

Defanzivac Sitija je dobio prostor za udarac, to je iskoristio, a loptu je poslao snažno preko gola.

35. minut - De Brujne završio meč

Najbolji fudbaler Mančester sitija ne može da nastavi utakmicu i u 36. minutu. Umesto njega na terenu je Foden.

Mančester siti, Inter, Liga šampiona, Kevin de Brujne, Erling Haland
foto: EPA/Martin Divisek

33. minut - Italijani dominiraju na tribinama

Ako možemo da kažemo da se na tribinama vodi velika borba, na tribinama je situacija jasna. Navijači Intera glasno navijaju i pevaju od prvog minuta, dok pristalice Mančester sitija "ćute".

30. minut - Problemi za Gvardiolu

Kevin de Brujne je ostao na travi zbog bola u desnoj nozi. Osim činjenice da su lekari zbog njega ušli na teren, navijače Mančester sitija brine i to što je Gvardiola poslao na zagrevanje Fila Fodena.

Mančester siti, Kevin de Brujne, Inter, Liga šampiona, Finale Lige šampiona
foto: EPA/Georgi Licovski

29. minut - Rasplamsava se borba

Kao da Siti u ovim trenucima "dodaje gas". De Brujne je šutirao sa ivice kaznenog prostora, a na sreću Interovih navijača, loptu je poslao pravo u Onanu.

27. minut - Velika prilika za SIti

Haland je imao odličnu situaciju, izašao je pred Onanu, ali je golman Intera uspeo da zaustavi njegov snažan udarac.

26. minut - Greška Edersona

Ostavio je Brazilac prazan gol, a pogrešio je u dodavanju. Lopta je došla do Barele koji je iz daljine udarcem iz prve pokušao da iskoristi veliki kiks, ali je lopta otišla pored gola.

23. minut - Kraći prekid

Dimarco je završio na travi zbog čega je na kratko prekinuta utakmica. Reprezentativca Italije je zgazio Bernardo Silva što sudija Marčinjak nije primetio, a u međuvremenu fudbaleri i navijači Mančester sitija tražili su igranje rukom Marcela Brozovića pred šesnaestercom Intera.

Inter, Mančester siti, Liga šampiona, Finale Lige šampiona
foto: EPA/Sedat Suna

20. minut - Dobar tempo, žestoki dueli i velika borbenost

Zanimljivo finale, čak iako nema ozbiljnijih prilika. Udarac sa distance Barele bio je dobar, ali lopta je završila preko gola.

15. minut - Prvi korner na utakmici Inter je izveo udarac iz ugla, a nakon "pomoćne igre" i centaršuta Barele, Siti je bez problema izbacio loptu iz svog kaznenog prostora.

10. minut - Uzvraća Inter

Centaršut Dimarka završio je "na glavi" Rubena Dijaša, a to je bio prvi ozbiljniji pokušaj Intera da ugrozi gol protivnika.

5. minut - Opet preti engleski tim

Opasan je Siti od samog početka. Novu priliku je imao Bernardo Silva. I on je imao dobru poziciju, a lopta je otišla pored gola.

3. minut - Haland "otvorio" utakmicu

Prva zanimljiva situacija već u trećem minutu: De Brujne je poslao loptu ka Halandu, a Norvežanin je šutirao iznad gola iz dobre pozicije. Sudija Marčinjak je svakako dosudio ofsajd.

1. minut - Utakmica je počela! Prvi posed lopte imao je Inter.

Uoči meča:

21.00 - Fantastično otvaranje ovosezonskog finala

00:42

Spektakl pred početak finala Lige šampiona

20.55 - Hit priča legendarnog Brazilca koji se proslavio dok je igrao za Inter

20.40 - Fantastična atmosfera pred početak finala

20.15 - Biće zanimljivo i na tribinama:

19:35 - Poznate su startne postave:

Mančester siti: Ederson - Ake, Dijaš, Akanji - Stouns, Rodri, Gundogan, Griliš, De Brujne, Silva - Haland. Trener: Pep Gvardiola.

Inter: Onana - Aćerbi, Bastoni, Darmijan - Damfriz, Barela, Čalhanoglu, Brozović, Dimarko - Martinez, Džeko. Trener: Simone Inzagi.

Najveće iznenađenje predstavlja izostanak Romelua Lukakua, koji će utakmicu početi sa klupe za rezervne igrače. Kada je reč o Interu, na klupi nema veznog fudbalera Aleksandra Stankovića, koji je bio jedini potencijalni srpski predstavnik u večerašnjem finalu.

19.25 - U međuvremenu u Milanu:

19.20 - Dobar deo navijača ušao je na stadion dva sata pre početka meča, a ovako trenutno izgleda "Ataturk Olimpijski stadion"

00:28

Atmosfera na stadionu dva sata pre početka finala

Stadion Ataturk, Liga šampiona, Finale Lige šampiona
foto: Kurir/Miloš Bjelinić

19.10 - Velika je gužva ispred fan šopova kod stadiona

Finale Lige šampiona, Liga šampiona
foto: Kurir/Miloš Bjelinić

19:05 - Dramatične scene neposredno pred utakmicu

18.35 - Kakva ekipa u Istanbulu!

18.00 - Njegovo predviđanje je popularno širom sveta!

17:30 - Navijači Intera spremni su za utakmicu

16:55 - U Istanbulu će finale Lige šampiona gledati i selektor Srbije, Dragan Stojković Piksi, koji je uoči utakmice imao zanimljiv susret sa fudbalskom legendom.

16.00 - Veliko interesovanje vlada za večerašnje finale...

15.25 - Sve oči biće uprte u Erlinga Halanda, a evo šta je on imao da poruči pred finale.

13.15 - Pogledajte hit reakciju navijača Sitija kada su ugledali zastavu Srbije u Istanbulu:

12.00 - Policija je ozbiljno shvatila večerašnju utakmicu i dolazak velikog broja navijača dva tima, što može da se vidi na svakom koraku u prestonici Turske:

10.45 - Navijači koji su se snašli i došli do ulaznica, ni po koju cenu ne žele da ih se odreknu:

10.00 - Pozdrav iz oblačnog Istanbula. Prestonica Turske je potpuno u znaku finala Lige šampiona. Bilbordi, najave prenosa, isticanje da su oni domaćini ovog velikog takmičenja, veliki broj prodajnih mesta sa suvenirima... "Oseća se" održavanje važnog meča u prestonici Turske.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track