DELIJE I GROBARI SU SE MLATILI DO KRVI, A ONDA SE POJAVIO ON: Tuča je stala, odjednom potpuna tišina! Ni reč im nije rekao!
Foto: Printskrin

svetac za života

DELIJE I GROBARI SU SE MLATILI DO KRVI, A ONDA SE POJAVIO ON: Tuča je stala, odjednom potpuna tišina! Ni reč im nije rekao!

Fudbal -

Blaženopočivši patrijarh srpski gospodin Pavle svojim delima na zemlji za života je doživljavan od naroda kao svetac.

Bezbroj je priča o srpskom patrijarhu Pavlu koje izazivaju divljenje i poštovanje. Nije bio preterani ljubitelj sporta, više je bio odan nekim drugim vrednostima. Jedna priča iz Beograda vezana za patrijarha Pavla i navijače Crvene zvezde i Partizana ledi krv u žilama i poziva na jedinstvo srpskog naroda.

Svedoci smo da su decenijama unazad navijači dva najpopularnija srpska kluba otvoreni neprijatelji, da ne prezaju od žestokih tuča u kojima nažalost ima i smrtnih ishoda.

Grobari, Delije, Patrijarh Pavle
foto: ERIC CABANIS / AFP / Profimedia, Aleksandar Djorovic / imago sportfotodienst / Profimedia

Svemu tome, mržnji i netrpeljivosti između dva tabora, kumovali su i neki sportski radnici sa obe strane neodmerenim izjavama, čime su trovali mlade generacije. Nažalost, danas smo došli u situaciji da su Delije i Grobari dva suprotstavljena tabora koje ne može da ujedini, ni srpska zastava, ni himna "Bože pravde", a kamoli reprezentacija u bilo kom sportu.

Delije
foto: www.crvenazvezdafk.com

Jedna istinita priča o Delijama, Grobarima i patrijarhu Pavlu kazuje sledeće:

- Početkom 2000. godine moj poznanik je studirao u Beogradu. Vraćao se kući i na glavnoj železničkoj stanici je izbila masovna tuča između Zvezdinih navijača, policije i Partizanovih simpatizera... Tukli su se baš jako, sve je pucalo... Kaže, ja se sklonio u voz koji je tek pristigao u stanicu da i ja ne dobijem batina, kad odjednom neka tišina zavladala je na stanici, neki muk, a do tad jurnjava tuča i vriska - stoji u tekstu na društvenim mrežama koji potpisuje izvesni Igor Ševaljević, koji nastavlja:

grobari, žandarmerija, Čukarički, Partizan
foto: @starsport

- Stala tuča! Svi stoje mirno, on pomislio da neko nije ubijen. Gledam i virim kroz prozor voza, priča... Kad imam šta i da vidim, ono patrijarh Pavle izlazi iz voza, prolazi pored tih što su se tukli. Ni reč im nije rekao! Samo je prošao pored njih, onako blago i mirno kakav je bio celi svoj život. Apostol Hristov... A tuča je odmah prestala! E, to vam je Sveti Čovek!!! Patrijarše naš Sveti, moli Boga za nas na Nebu.

Patrijarh srpski Pavle (svetovno ime Gojko Stojčević) bio je 44. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve, od 1990. do 2009. godine. Rodio se u selu Kućanci, u zapadnoj Slavoniji 11. septembra 1914, a Gospodu se predstavio 15. novembra 2009. godine na VMA u Beogradu. Sahranjen je u manastiru Rakovica.

Kurir sport

Bonus video:

00:28

Delije vređaju Obradovića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track