CRVENA ZVEZDA SEDAM GODINA SANJA TRIJUMF U HUMSKOJ: Tradicija nije uz šampiona kad ide u goste Partizanu!
Foto: Starsport/Srđan Stevanović

zabrinjavajući podatak

CRVENA ZVEZDA SEDAM GODINA SANJA TRIJUMF U HUMSKOJ: Tradicija nije uz šampiona kad ide u goste Partizanu!

Fudbal -

Večiti derbi, 171. po redu koji će odigrati fudbaleri Partizana i Crvene zvezde u sredu u Humskoj (19.00) privlači ogromnu pažnju domaće sportske javnosti.

Ugo Vijera, Marko Grujić
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Crno-beli koji su ispali iz Evrope koncentrisani su isključivo na domaće prvenstvo i trenutno imaju četiri boda više od crveno-belih. Može se slobodno reći da utakmica ima ogroman značaj za goste, jer fudbaleri Crvene zvezde sebi ne smeju da dopuste luksuz da u sredu dožive i treći poraz u Superligi.

Kada su u pitanju utakmice u Humskoj, tradicija je apsolutno na strani Partizana. Naime, Crvena zvezda je poslednji put slavila u gostima pre sedam godina. Bilo je to 27. februara 2016. godine, kada je crveno-bele predvodio trener Miodrag Grof Božović. U toj utakmici, Sedrik Gogua je doveo crno-bele u prednost u 17. minutu, a gosti su uzvratili preko Luisa Ibanjeza u 24. minutu. Portugalac Ugo Vijeira u 32. minutu pogodio je za potpuni preokret i prednost 2:1, koju su crveno-beli sačuvali do kraja meča.

Miodrag Božović, Miodrag Božović Grof, Aleksandar Katai
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Taj, 150. večiti derbi bio je i poslednji put kada je Crvena zvezda slavila u Humskoj, uprkos tome što su crveno-beli upisali šest uzastopnih titula u prethodnih šest godina. Otada je na deset utakmica, računajući i dva meča u kupu, šest puta bilo nerešeno, a crno-beli su slavili četiri puta.

Zanimljivo, posle popularnog Grofa u Humskoj se nisu radovali ni Boško Đurovski, Vladan Milojević, ni Dejan Stanković, ni Miloš Milojević. Hoće li Barak Bahar prekinuti taj niz?

Barak Bahar
foto: Starsport©

U dosadašnjem delu sezone fudbaleri Partizana igrali su se sa živcima svojih navijača, jer su do pobeda dolazili u uzbudljivim završnicama, zahvaljujući fudbalerima sa klupe Nemanji Nikoliću i Gajasu Zahidu. Sa druge strane, crveno-beli su ubedljivo započeli sezonu, ali su u septembru dobrano naljutili svoje simpatizere, neubedljivim igrama i neplaniranim porazima od Voždovca (2:3) i Čukaričkog (1:2).

Ostaje nepoznanica za kakve taktike i koje igrače će se odlučiti dvojica trenera Igor Duljaj i Barak Bahar. Biće zanimljivo videti hoće li se Partizan braniti i koncentrisati na kontre, odnosno hoće li Crvena zvezda napasti visokim presingom od prvog minuta.

Zvezdan Terzić, Mitar Mrkela, Svetozar Mijailović
foto: www.crvenazvezdafk.com

Posle utakmice sa Mančester sitijem (1:3) u Ligi šampiona, u Crvenoj zvezdi su se fokusirali na derbi meč protiv Partizana. Iako je u prethodnom periodu bilo potcenjujućih izjava od strane čelnika kluba da crveno-beli nemaju ozbiljnog rivala u domaćem prvenstvu, sada je sasvim drugačije. Niko od ljudi iz rukovodstva se ne oglašava, traži se preko potreban mir, kako bi ekipa maksimalno koncentrisana otišla na utakmicu.

Poslednjih deset utakmica

Zvezda na stadionu Partizana

Partizan - C. zvezda 1:2 27. februar 2016. Superliga

Partizan - C. zvezda 1:0 17. septembar 2016. Superliga

Partizan - C. zvezda 1:0 27. maj 2017. Kup Srbije

Partizan - C. zvezda 1:1 13. decembar 2017. Superliga

Partizan - C. zvezda 1:1 23. septembar 2018. Superliga

Partizan - C. zvezda 2:0 22. septembar 2019. Superliga

Partizan - C. zvezda 1:0 10. jun 2020. Kup Srbije

Partizan - C. zvezda 1:1 18. oktobar 2020. Superliga

Partizan - C. zvezda 1:1 19. septembar 2021. Superliga

Partizan - C. zvezda 1:1 31. avgust 2022. Superliga

Partizan - C. zvezda 0:0 26. april 2023. Superliga

Zvezdina realnost

Sedam debitanata na derbiju

Hvang In Bom
foto: www.crvenazvezdafk.com

Crvena zvezda je ove sezone promenila veliki broj igrača, stiglo je mnogo novajlija, pa će meč sa Partizanom biti prvi derbi za Omrija Glazera, Nasera Đigu, Marka Stamenića, Hvanga In Boma, Žana Filipa Krasoa, Pitera Olajinku i Šerifa Endijaja. Naravno uz mlade igrače, ukoliko dobiju šansu, poput Vladimira Lučića, Uroša Kabića, Jovana Šljivića i Koste Nedeljkovića.

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track