REVOLUCIJA U FUDBALU: Ko se svađa sa sudijom, leteće napolje! Uvodi se ISKLJUČENJE i to samo za NEPOŠTOVANJE arbitara
Foto: Jan Huebner / imago sportfotodienst / Profimedia

šok promena

REVOLUCIJA U FUDBALU: Ko se svađa sa sudijom, leteće napolje! Uvodi se ISKLJUČENJE i to samo za NEPOŠTOVANJE arbitara

Fudbal -

Međunarodni odbor za određivanje fudbalskih pravila (IFAB) razmatra da proširi nadležnosti arbitara iz VAR sobe!

Ovu informaciju prenose mediji širom Evrope, koji navode da se u Londonu već danima i nedeljama sastanči i dogovovara nekoliko novih revolucionarnih pravila u fudbalu.

Spekuliše se da bi video-tehnologija ubuduće mogla da bude nadležna i za žute kartone, prekršaje u opasnoj zoni, kornere...

sudija
foto: BORYS GOGULSKI / CYFRASPORT / imago stock&people / Profimedia

Razmatra se i odluka da glavni arbitar posle svakog poziva iz VAR sobe štopuje vreme. U praksi to znači da bi se kopirao sistem koji postiji u NFL ligi američkog fudbala.

Pored pravila oko VAR tehnologije, uvelo bi se i privremeno isključenje za igrače! Ono bi se primenjivalo, ne zbog grubog starta, već zbog "nepristojnog ponašanja prema sudijama, a sve u cilju povećanja poštovanja prema deliocima pravde".

VAR
foto: Profimedia

Prema ovom predlogu, tokom utakmice sudiji bi mogli da se obraćaju jedino kapiteni ekipa, i to sa dužnim poštovanjem. Svi ostali rizikuju da budu isključeni.

Uveliko se radi i na tome da gledaoci na stadionu i kraj malih ekrana u prenosu imaju mogućnost da čuju razgovor glavnog sudije sa onima u VAR sobi tokom spornih situacija.

Veliku pažnju privlači problem oko neujednačenog kriterijuma kod igranja rukom u šesnaestercu. Razmatra se da se pravila u ovom segmentu dodatno pojasne, kako bi se što više smanjilo slobodno sudijsko opredeljenje.

Kurir sport

Bonus video:

00:43

KATAR PUN KONTROVERZI! Fudbalski sudija o nesuglasicama FIFA: Najveći sponzor je zabranjen za konzumaciju i odluka o LGBT traci!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track