MAMIĆEV SARADNIK PRIZNAO KRIVICU! Izbegao zatvorsku kaznu, mora da vrati Dinamu ogromnu svotu novca!
Foto: Profimedia

PREOKRET!

MAMIĆEV SARADNIK PRIZNAO KRIVICU! Izbegao zatvorsku kaznu, mora da vrati Dinamu ogromnu svotu novca!

Fudbal -

Preduzetnik Igor Krota, jedan od okrivljenih za izvlačenje novca iz fudbalskog kluba Dinamo iz Zagreba, u sklopu zločinačkog udruženja u aferi "Dinamo 2" je nagodbom osuđen na devet meseci zatvora što mu je odmah zamenjeno radom za opšte dobro.

Kako je prenela Hina, s obzirom da je Dinamo nedavno izneo imovinsko-pravni zahtev protiv šest od ukupno sedam okrivljenih u postupku, Krota mora da vrati nešto više od 97.000 evra protivpravne imovinske koristi i da podmiri 10.000 evra sudskih troškova, navedeno je u osiječkom sudu. Krota je 28. novembra, na početku ročišta na osječkom Županijskom sudu, najavio da želi da promemi raniji iskaz, a potom je izjavio da u celosti prihvata ono što mu se stavlja na teret, da se oseća krivim za dela iz optužnice i da ne želi da iznosi obranu ni da odgovara na dalja pitanja.

S obzirom na priznanje krivice, Služba za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (Uskok) je tada u cilju svrsishodnosti postupka predložila da se dalji postupak protiv Krote razdvoji od ostalih optuženih, što je sudsko veće prihvatilo. Krota je drugi optuženi u aferi "Dinamo 2" koji je priznao krivicu. Krajem oktobra fudbalski menadžer Niki Artur Vuksan se nagodio sa Uskokom, pa je osuđen na godinu dana zatvora, uslovno na pet godina.

Vuksan je proglašen krivim zbog pomaganja u pokušaju zloupotrebe poverenja u poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja.

U aferi "Dinamo 2" za izvlačenje novca iz kluba u sklopu zločinačkog udruženja, uz Zdravka i Zorana Mamića koji su u bekstvu u Bosni i Hercegovini i kojima se sudi u odsustvu, optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, preduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota i menadžer Niki Artur Vuksan.

U optužnici na skoro 700 stranica Uskok tereti Zdravka Mamića da je od 2004. do 2015. ostale optužene organizovao u zločinačko udruženje.

Oni su po optužnici sklapanjem fiktivnih ugovora Dinama i više kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vinsenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD, te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 miliona kuna.

Tužilaštvo ih tereti da su taj novac delili i koristili za sopstvene potrebe, a da je, uz navedeno, Dinamo neosnovano obavezan za plaćanje dodatnog iznosa od 55,8 miliona kuna, odnosno 7,35 miliona evra.

Naredna glavna rasprava u ovom predmetu je zakazana za 11. decembar.

Kurir sport

Bonus video:

01:35

DINAMO ZAGREB TREBA DA SE IZBACI NA 5 GODINA IZ EVROPE! Puača oštro nakon tragedije u Atini: Poznati su EKSTREMISTI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track