POZNATO KAKO ĆE IZGLEDATI SUPERLIGA: 64 kluba raspoređena u tri ranga, prenosi BESPLATNI! Real i Barsa dobijaju po MILIJARDU EVRA!
Foto: Profimedia

ZANIMLJIVO

POZNATO KAKO ĆE IZGLEDATI SUPERLIGA: 64 kluba raspoređena u tri ranga, prenosi BESPLATNI! Real i Barsa dobijaju po MILIJARDU EVRA!

Fudbal -

Fudbalsku javnost šokirala je danas vest da je Evropski sud pravde utvrdio da je odluka UEFA i FIFA o zabrani klubovima da se priključe novom Superligi Evrope bila nezakonita.

Dakle, UEFA i FIFA nisu imale pravo da ucene klubove i sada više nema nikakvih prepreka da se formira novo kontinentalno takmičenje.

Odmah nakon odluke Evropskog suda pravde predstavljen je i potpuno novi koncept Superlige. Plan je da u njoj učešće uzmu čak 64 kluba raspoređena u tri ranga takmičenja.

PLAVA LIGA

U najnižem, trećem rangu, tačnije "Plavoj ligi" biće smeštena 32 kluba podeljena u četiri grupe po osam ekipa. Plasman u četvrtfinala izboriće po dva tima iz svake grupe. Dva najuspešnija kluba izborila bi plasman u drugi rang takmičenja, dok bi najgorih 16 ekipa zamenili timovi iz domaćih prvenstava.

ZLATNA LIGA

U drugom rangu takmičenja, Zlatnoj ligi, biće raspoređeno 16 klubova - dve grupe po osam timova. U svakoj grupi bi se odigralo po 14 mečeva, sedam u gostima i sedam na domaćem terenu, zatim sledi četvrtfinale u koje idu po četiri najbolja tima iz svake grupe. Dva najbolja kluba išla bi u prvi rang Superlige, a dva najlošija u Plavu ligu.

LIGA ZVEZDA

Najjači rang takmičenja, tzv. Ligu zvezda činilo bi 16 klubova podeljenih u dve grupe po osam. Sistem takmičenja je isti kao i u Zlatnoj ligi. Grupna faza bi se igrala od septembra do aprila, u u četvrtfinale bi išle po četiri najbolje ekipe koje nastaljaju borbu za trofej.

Predsednik Real Madrida Florentino Perez istakao je da će Superliga biti otvorena i kompatibilna sa nacionalnim prvenstvima, što podrazumeva da bi se klubovi mogli plasirati u ovo takmičenje preko svojih domaćih šampionata, prenosi Mundo Deportivo.

Ovaj katalonski list ističe da će Real Madrid i Barselona dobiti finansijsku injekciju od po milijardu evra kao nosioci projekta i jedni osnivači koji su ostali nakon pritiska FIFA i UEFA.

Osnivači Superlige takođe su naglasili da će prenosi utamica biti potpuno besplatni.

Perez: Pobeda fudbala

Predsednik Real Madrida i prvi čelnik Superlige, Folorentino Perez, nakon odluke Evropskog suda pravde izjavio je da je ovo veliki dan za istoriju fudbala i poručio da evropski fudbal "više neće biti monopol".

"Kao što smo pre gotovo 70 godina napravili presudan korak za istoriju fudbala osnivanjem Kupa šampiona, danas opet imamo dužnost i odgovornost da damo fudbalu novi impuls koji mu je preko potreban", kaže Perez i dodaje:

"Nastavljamo da branimo moderan projekat koji će biti u potpunosti kompatibilan sa nacionalnim prvenstvima, otvoren za sve i zasnovan na sportskim zaslugama uz poštovanje finansijskog fer-pleja. Projekat će doneti ekonomsku održivost svim klubovima, zaštititi igrače i oduševiti navijače širom sveta".

Kurir sport/J.M

00:00

Vinisijus Žunior promašaj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track