OTERALI GASPROM, OTIŠLI U MINUS 165.000.000 EVRA, A SADA SU NA KORAK OD PROPASTI: Slavni svetski klub postaje AMATERSKI TIM!
Foto: Ralf Ibing / AFP / Profimedia

PROPAST VELIKANA!

OTERALI GASPROM, OTIŠLI U MINUS 165.000.000 EVRA, A SADA SU NA KORAK OD PROPASTI: Slavni svetski klub postaje AMATERSKI TIM!

Fudbal -

Nemački i evropski velikan, Šalke iz Gelzenkirhena, prolazi kroz katastrofalne trenutke i preti mu tragičan scenario - gubljenje statusa profesionalnog fudbalskog kluba i ispadanje u četvrtu ligu.

Ako gledamo bogatu istoriju Šalkea, ovo su verovatno najteži trenuci otkako je klub osnovan 1922. godine. Ovaj tim je sedam puta bio šampion Nemačke, a nakon prve dve sezone od osnivanja, samo pet puta je igrao u drugom rangu u Nemačkoj, sve do sezone 2021/22.

Pad Šalkea krenuo je ranije. Nakon 2018. godine kada je završio na drugom mestu Bundeslige, iza ubedljivog Bajerna, usledile su loše sezone koje je završio na 14. i 12. mestu. A, ako je to bilo neočekivano, šta tek reći za 18. mesto i ispadanje iz lige 2021. godine?

Šalke
foto: Ralf Ibing / AFP / Profimedia

Ljubitelji fudbala širom sveta u šoku su pratili sezonu Šalkea sa samo tri pobede i sedam remija i samo 16 bodova iz 34 utakmice. Zakucani za poslednje mesto na tabeli Šalke se preselio u "cvajtu", gde je bio najjači i sa prvog mesta ekspresno se vratio tamo gde mu je mesto.

Vratili su se i navijači na tribine, pa je, nakon proseka od 33.500 navijača na utakmicama druge lige, na stadionu naredne sezone klub bodrilo preko 61.000 ljudi u proseku. Ali, ni to nije bilo dovoljno da se izbegne nezamisliv scenario, odnosno drugo uzastopno ispadanje iz Bundeslige. Šalke je prošlu sezonu završio na 17. mestu, što nije bilo dovoljno ni za igranje baraža za ostanak u elitnom rangu nemačkog fudbala.

Samo što je sada izvesno da neće biti hitrog povratka u prvu ligu. Posle poraza od Hamburga i Kajzerslauterna u prethodna dva kola Šalke zauzima tek 15. mesto sa 20 bodova, koliko imaju Braunšvajg (trenutno na mestu koje vodi do baraža za ostanak) i Hanza Rostok (u zoni ispadanja) i izvesno je da će se boriti da na kraju sezone ne ispadne u niži rang.

O onome što predstavlja još veći problem za slavni klub, pisao je nemački "Skaj sport".

Prema informacijama do kojih je stigao ovaj medij, za Šalke bi bilo nemoguće da dobije licencu za treću ligu, što znači da bi u slučaju ispadanja iz druge lige, svi ugovori fudbalera i stručnog štaba prestali da važe, a u toj situaciji ekipa bi mogla da postane amaterski tim jer bi igrao u četvrtom rangu, odnosno u Regionalnoj ligi gde igraju poluprofesionalni klubovi. Isti izvor naveo je reči koje će da zalede svakog navijača ovog tima: "Klub kakav danas postoji bio bi mrtav u ovakvom horor scenariju".

Šalke
foto: Ralf Ibing / AFP / Profimedia

Dakle, pitanje je preživljavanja, a trenutno ništa ne izgleda dobro.

Šalke je sedam puta u istoriji bio šampion Nemačke, doduše, poslednji put još 1958. godine. Pet puta su fudbaleri ovog tima podizali trofej namenjen osvajaču Kupa, a pehari su u Gelzenkirhen stizali i iz Evrope. Šalke je 1997. godine osvojio Kup UEFA, a 2003. i 2004. godine Intertoto Kup.

Nekada uspešan tim počeo je "novu eru" raskidanjem dugogodišnjeg sponzorstva sa poznatom ruskom kompanijom "Gazprom", odmah po početku rata u Ukrajini u februaru 2022. Skinuli su taj natpis sa dresa, ostali bez ozbiljnog novca, rasprodali najbolje igrače i našli se u najtežem trenutku u istoriji kluba i misiji koja polako postaje nemoguća, posebno ako se uzme u obzir da će teško vratiti ogromne dugove, a prema informacijama "Bilda", oni iznose oko 165 miliona evra.

Srbija će igrati na veličanstvenom stadionu

Fudbaleri Šalkea utakmice kao domaćini igraju na Feltins Areni, spektakularnom zdanju sa preko 61.000 mesta. U pitanju je stadion koji je otvoren 2001. godine i za čiju je izgradnju izdvojeno 192 miliona evra.

Feltins Arena biće jedan od stadiona na kojima će se igrati utakmice Evropskog prvenstva. Prva utakmica u Gelzenkirhenu biće susret Srbije i Engleske 16. juna.

Četiri dana kasnije na njemu ćemo gledati Španiju i Italiju, a potom i Portugal protiv jedne od ekipe iz baraža za plasman na EURO.

Na ovom stadionu igraće se i jedna utakmica osmine finala.

Kurir sport

Bonus video:

00:28

Nole i Nejmar igraju fudbal na ulicama Monte Karla

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track