CRVENA ZVEZDA MOŽE DIREKTNO U LIGU ŠAMPIONA!? Mora da ispuni jedan uslov, ali i da NAVIJA za Hajduk, Dinamo...
Foto: www.crvenazvezdafk.com

šansa

CRVENA ZVEZDA MOŽE DIREKTNO U LIGU ŠAMPIONA!? Mora da ispuni jedan uslov, ali i da NAVIJA za Hajduk, Dinamo...

Fudbal -

Fudbaleri Crvene zvezde vode veliku borbu s Partizanom za titulu u Superligi Srbije, a mnoge odgovore bismo mogli da dobijemo već u subotu, kada je na programu večiti derbi.

Ono što privlači pažnju kao odmiče sezona jeste potencijalni plasman u Ligu šampiona, a crveno-beli bi ponovo direktno mogli u grupnu fazu bez kvalifikacija ukoliko ispune osnovni uslov, a to je da prvi prođu kroz cilj u Srbiji. Ono što takođe treba da se ostvari jeste i to da pobednik aktuelnog izdanja Lige šampiona obezbedi učešće u eliti preko nacionalnog prvenstva.

Partizan, Crvena zvezda, FK Partizan, FK Crvena zvezda, Mateuš Saldanja, Uroš Spajić, Aleksandar Dragović, Bibars Natho
foto: Starsport

Šanse da se to ne dogodi gotovo su ravne nuli, a upražnjeno šampionsko mesto biće popunjeno na različit način u odnosu na prošlu godinu. Sledeće sezone to mesto ne popunjava prvak 11. zemlje na UEFA nacionalnoj listi, već klub sa najvećim koeficijentom koji je bio šampion, a mora da ide u kvalifikacije.

Crvena zvezda slovi za jednog od ozbiljnijih kandidata za ovo mesto, ali je potrebno da se ispuni nekoliko uslova u prvenstvima drugih zemalja. Pored kluba iz Ljutice Bogdana, na to mesto pretenduju i Šahtjor (Ukrajina), Dinamo (Hrvatska), Slavija (Češka) i Kopenhagen (Danska), kao i grčki velikani PAOK i Olimpijakos.

Crvena Zveda, Liga šampiona, FK Crvena Zvezda
foto: Nikola Krstic / Shutterstock Editorial / Profimedia, Www.crvenazvezdafk.com

Od ovih klubova samo jedan će obezbediti direktno mesto u eliti, a kriterijumi koji moraju da se ispune za to su osvojena titula i najveći koeficijent u ovom krugu ekipa. Ono što je interesantno jeste da nijedan od trenutno najvećih kandidata nije na prvoj poziciji u svojoj državi. Jasno je iz ovoga da osvojena šampionska titula Zvezde i neuspesi Dinama, Slavije, Kopenhagena i Šahtjora garantuju da će se mušema Lige šampiona prostreti na "Rajku Mitiću" sledeće jeseni.

Ukrajina - Šahtjor najbolji

Šahtjor ima ubedljivo najveći koeficijent (63.000) od svih navedenih klubova, ali i ozbiljnog takmaca u borbi za tron u vidu kijevskog Dinama, koji želi da se posle nekoliko sušnih godina okiti šampionskim lovorikama. Na prve dve pozicije su, zanimljivo, Dnjepar-1 i Krivbas, ali sa dve, odnosno tri utakmice više od najvećih rivala. Dinamo ima utakmicu manje od kluba iz Donjecka, pa ako pobedi u derbiju, biće u veoma dobroj situaciji za naslov prvaka.

Šahtjor
foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP / Profimedia

Češka - Sparta ili Slavija

U Češkoj je velika borba između praških rivala Sparte i Slavije. Poslednjih nekoliko godina Slavija je imala primat, ali je ove sezone situacija drugačija. Sparta ima prednost od četiri boda, što nesumnjivo odgovara Crvenoj zvezdi, jer Slavija ima najveći koeficijent (53.000) posle Šahtjora.

Sparta Prag
foto: Profimedia

Danska - problem za Kopenhagen

Kopenhagen je igrama u ovogodišnjem izdanju Lige šampiona geometrijskom progresijom podigao svoj koeficijent, ali će imati velikih problema kada je u pitanju titula u Danskoj. Klub iz prestonice ima tri boda manje od prvoplasiranog Midtjilanda i dva manje od Brondbija, čiji napad predvodi bivši napadač Zvezde Ohi Omoidžuanfo. Jasno je da bi pomoć nekadašnjeg igrača crveno-belih mogla da ima ogroman značaj.

Karlo Bartolec, Kopenhagen, Crvena zvezda
foto: AP

Hrvatska - velika bitka

U susedstvu se vodi velika bitka između tri rivala. Dinamo ima pet bodova manje od Rijeke i četiri od Hajduka, ali i meč manje. Zagrepčani imaju veći koeficijent od Crvene zvezde (48.000-40.000) sa tendencijom da ga uvećaju, jer igraju osminu finala Lige konferencije. Jasno je da bi crveno-belima odgovaralo da Dinamo ne bude šampion.

Dinamo, Dinamo Zagreb
foto: EPA/ANTONIO BAT

Grčka - zamršeno u vrhu

PAOK je prvi na tabeli grčkog prvenstva, ali je veliko pitanje hoće li tu i ostati, jer su odmah iza AEK, Olimpijakos i Panatinaikos. Solunski crno-beli (35.000) i klub iz Pireja (36.000) imaju manji koeficijent od Zvezde, ali mogu da je prestignu, jer se nalaze u osmini finala Lige konferencije. Jasno je da bi ispadanje i jednih i drugih znatno olakšalo beogradskim crveno-belima direktnu vizu za grupnu fazu.

Andrija Živković, PAOK
foto: Giannis Papanikos / Zuma Press / Profimedia

Kurir sport

BONUS VIDEO:

02:42

POBEDA SAUDIJSKE ARABIJE OČEKIVANA? Trener: Ulažu mnogo u fudbal, imaju ratnički mentalitet, a uslovi za trenine su im SVEMIRSKI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track