BOMBA DEJANA SAVIĆEVIĆA KOJA JE POCEPALA MREŽU PARTIZANA: Jedan od najboljih derbija u istoriji, završen posle serije penala!
Foto: Printscreen/Youtube

za anale

BOMBA DEJANA SAVIĆEVIĆA KOJA JE POCEPALA MREŽU PARTIZANA: Jedan od najboljih derbija u istoriji, završen posle serije penala!

Fudbal -

Jedan od najkvalitetnijih večitih derbija između Crvene zvezde i Partizana odigran je 13. oktobra 1990. godine u Humskoj, u 11. kolu. Ovom utakmicom nastavljamo serijal Kurira posvećen srpskoj fudbalskoj svetinji.

Dejan Savićević
foto: Printskrin/Jutjub

Bila je to poslednja fudbalska sezona SFR Jugoslavije. Ogromne tenzije u državi, politička prepucavanja, pobeda nacionalnih partija u Sloveniji i Hrvatskoj na izborima, naslućivali su budući raspad velike države.

Partizan je u sezonu ušao sa novim trenerom Milošem Milutinovićem, posle turbulentne takmičarske godine, gde su se na klupi smenjivali Momčilo Vukotić, Ivan Golac i Nenad Bjeković. Klub su napustili Milko Đurovski, Predrag Spasić i Goran Milojević. U Humsku su kao pojačanja stigli Slaviša Jokanović iz Vojvodine i Josip Višnjić iz niškog Radničkog, a šest meseci ranije Predrag Mijatović iz Budućnosti.

Miloš Milutinović
foto: Printskrin/Jutjub

Partizan je u 87. derbiju zaigrao u sledećem sastavu: Fahrudin Omerović - Vujadin Stanojković, Darko Milanič, Slaviša Jokanović, Miodrag Ješić, Budimir Vujačić - Goran Bogdanović, Predrag Mijatović, Goran Stevanović - Josip Višnjić, Milan Đurđević. U nastavku šansu su dobili golman Goran Pandurović i Aleksandar Đorđević.

Crvena zvezda je za trenera imala Ljupka Petrovića, koji je stigao te sezone na izričit zahtev tehničkog direktora Dragana Džajića, zamenivši legendarnog Dragoslava Šekularca. Te sezone Crvena zvezda je ostala bez prve zvezde tima i najboljeg igrača Dragana Stojkovića koji je posle četiri godine na Marakani prešao u Olimpik iz Marselja. Klub su napustili i Miloš Drizić, Mitar Mrkela, Zoran Vujović, Dragoje Leković... Crveno-beli nisu mnogo pazarili tokom leta, doveli su Dragišu Binića, a iz Partizana se vratio Dejan Joksimović. U zimu je eksplodirala prava bomba kada je iz Vojvodine angažovan Siniša Mihajlović.

Ljupko Petrović
foto: Www.crvenazvezdafk.com/Nikola Mitić

Crvena zvezda je u 87. derbiju zaigrala sa sledećih 11 fudbalera: Stevan Stojanović - Duško Radinović, Miodrag Belodedić, Ilija Najdoski, Slobodan Marović - Refik Šabanadžović, Robert Prosinečki, Vlada Stošić - Dejan Savićević, Darko Pančev, Dragiša Binić. Šansu u drugih 45 minuta dobio je samo Vladimir Jugović.

Ekipa Ljupka Petrovića dobro je gurala na sva tri fronta u istorijskoj sezoni 1990/91. Odlična igra i trijumf od 4:1 protiv Grashopersa u Cirihu u revanšu šesnaestine finala Kupa šampiona dali su krila crveno-belima, pa su pre derbija savladani Borac (2:0) u 10. kolu nacionalnog šampionata i zrenjaninski Proleter (4:1) u prvoj utakmici četvrtfinala Kupa Jugoslavije.

Partizan 1990., 87. večiti derbi
foto: www.crnobelanostalgija.com

Partizan nije imao uspeha u prvom delu sezone. U domaćem kupu, već u drugom kolu crno-bele je eliminisala Budućnost. U kupu UEFA posle pobeda nad Hibernijansom sa Malte, te Sosijedadom iz Španije, Partizan je naleteo na veoma jak Inter koji je u svojim redovima imao Đovanija Trapatonija kao trenera, Valtera Zengu, Jirgena Klinsmana, Đuzepea Bergomija, Andreasa Bremea i Lotara Mateusa. Italijanski klub lako je prošao delje.

Večiti derbi, 87. po redu igran je na stadionu u Humskoj, pred više od 50.000 ljudi. Crvena zvezda je krenula siloviti pretivši preko Prosinečkog, Stošića i Pančeva. Međutim, prvi se radovao Partizan. Budimir Vujačić tukao je levom nogom iskosa sa više od 20 metara, lopta je pogodila u leđa Radinovića, promenila pravac i prevarila golmana Stojanovića. Sa prednošću crno-belih otišlo se na odmor.

87. večiti derbi, 87. derbi
foto: Printskrin/Jutjub

Nastavila je agresivno Crvena zvezda da pritiska večitog rivala na njegovom terenu, a nekako najagilniji bio je napadač Darko Pančev koji je na muke stavljao odbranu crno-belih. Posle jednog faula nad centarforom crveno-belih na ivici šesnaesterca, sudija Dušan Čolić svirao je prekršaj. Žestoko su protestovali igrači Partizana, kao da su slutili šta im se sprema.

Loptu je uzeo Dejan Savićević i sa 18 metara uputio toliko snažan, silan i precizan šut, da je gotovo probušio mrežu Fahrudina Omerovića. Ništa tu nije mogao čuvar mreže domaćina. Bio je potez godine i slobodnka za tv špice, gde je lopta otišla pod prečku u gornji levi ugao. Bio je to 57. minut, a igrači Partizana nastavili su da protestuju i prigovaraju sudiji, tako da je drugi žuti karton i automatski crveni dobio Goran Bogdanović koji je morao u svlačionicu.

87. večiti derbi, 87. derbi
foto: Printskrin/Jutjub

Crvena zvezda je diktirala tempo do kraja utakmice, a izgledne šanse promašili su Prosinečki i Binić. Pred kraj meča, kada je bilo izvesno da će se izvoditi penali, a tada je svaki nerešeni meč morao da bude završen izvođenjem jedanaesteraca, Omerovića je zamenio Pandurović.

Crvena zvezda je iskoristila svih pet penala, a precizni su bili Prosinečki, Savićević, Belodedić, Stošić i Pančev, dok su kod Partizana pogađali Višnjić, Vujačić i Mijatović, dok je Jokanović pogodio prečku. Zanimljivo, sudija Dušan Čolić je odlučio da ponovi udarac Belodedića u trećoj seriji, kome je Pandurović odbranio šut u prvom pokušaju. Procenio je arbitar da je golman domaćina pre vremena napustio gol liniju. To je izazvalo nove proteste domaćih, pa je arbitar još jednom okružen sa svih strana, kao i po završetku penal serije.

Dejan Savićević
foto: Printskrin/Jutjub

Na kraju, crveno-beli su slavili rezultatom 5:3 i osvojili vredan bod. Do kraja te sezone fudbaleri Crvene zvezde upisaće se zlatnim slovima u istoriju svetskog fudbala. Te sezone klub sa Marakane, trijumfovao je u Kupu evropskih šampiona i Interkontinentalnom kupu, postavši prvak Evrope i sveta, što je najveći uspeh našeg fudbala ikada ostvaren!

87. večiti derbi, 87. derbi
foto: Printskrin/Jutjub

Naravno, Crvena zvezda je bila i poslednji prvak Jugoslavije, obezbedivši 19. titulu četiri kola pre kraja. Crveno-beli su na kraju imali 54 boda, osam više od zagrebačkog Dinama i 13 od Partizana, dok je zrenjaninski Proleter bio četvrti. Crvena zvezda je imala i najefikasniji tim, jer je te sezone postigla 88 golova.

https://www.youtube.com/watch?v=m2Ua0Is8MsY

Kurir sport/A. Radonić

00:11

Atmosfera na stadionu Partizana pred 171. večiti derbi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track