Reprezentacija Srbije doživela je poraz od selekcije Engleske 1:0 u prvom meču C grupe na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, a okršaj "Orlova" protiv "Gordog Albiona" privukao je veliku pažnju u čitavom regionu.

Dok mediji iz Hrvatske i Bosne uglavnom sipaju pohvale na račun hrabrih "Orolva", koji su moćnim Englezima "pokazali zube", albanski mediji veličaju Engleze i otvoreno likuju zbog poraza Srbije. Slave kao da su oni ostvarili pobedu...

Mnogi su se trudili da izbegnu reč "Srbija", makar u naslovu. Tako je "Voks njuz" samo u uvodu svog izveštaja sa meča napomenuo da su Englezi pobedili Srbiju rezultatom 1:0. "Objektivni" novinar ovog portala istakao je da je naša reprezentacija pokazala "jako malo" na ovom mreču.

screenshot-3.jpg
Printscreen 
foto: Printscreen

"1:0, ali veoma slatka pobeda Engleske", piše portal "Koha".

U tekstu priznaju da Engleska nije odigrala najbolju utakmicu, ali je ipak uspela da pobedi.

Osvrću se i na incidente koji su se dogodili u Gelzenkirhenu pre početka utakmice, kada je došlo do tuče u kojoj su učestvovali navijači Engleske, Srbije i Albanije.

Kurir Tuča u Gelzenkirhenu

Iako su svi evropski mediji pisali da su albanski huligani izazvali sukob, oni za incident naravno krive Srbe.

Ističu da su naši navijači pravili haos pre utakmice.

"Srpski huligani su zapalili albansku zastavu. Na putu ka stadionu su jednu albansku zastavu koja je bila postavljena pored zastava drugih zemalja učesnica Eura su skinuli. Na stadionu su osvanule i mnoge provokativne parole, bilo je i zastava Srbije iznad mape Kosova sa natpisom 'Nema predaje'", piše Koha i dodaje:

"Tokom dana bilo je pogrdnog skandiranja na račun Albanije od strane srpskih huligana... Ali na kraju su napustili stadion pognutih glava".

"Slavlje je pripalo Englezima, ali ne samo njima", zaključuje Koha.

screenshot-1.jpg
Printscreen 
foto: Printscreen

Gosti popularne sportske emisije "Favorit" posvećene Evropskom prvenstvu sa oduševljenjem su ispratili pobedu Engleske.

Funkcionerka Fudbalskog saveza lažne države Kosovo, Alba Morina, u programu uživo zatražila je od čelnika FS Albanije da povuku zajedničku kandidaturu sa Srbijom za Evropsko prvenstvo za mlade (U-21).

Ona smatra da su provokacije koje su srpskih navijača neprihvatljive.

"Ne želim da se izjašnjavam kao funkcioner FFK za projekat Albanije sa Srbijom za U-21 Evropsko prvenstvo. Verujem da će Savez izaći sa zvaničnim stavom. Ali lično bih volela da Albanija povuče svoju kandidaturu", rekla je Morina.

Oštar je bio i Granit Begoli:

"Gledam kako se ponašaju prema nama, pale nam zastavu, nema logike da organizujemo prvenstvo sa Srbijom. Nadam se da ćemo se povući. Vidi se da sa njima ne možemo da budemo prijatelji", zaključio je Begoli.

Kurir sport/J.M.

Kurir Ludnica u piceriji u Gelzenkirhenu