(VIDEO) OTKRIVENA TAJNA STARA TRI DECENIJE: Evo kako je Barselona oterala Dražena Petrovića u Real
Foto: Printscreen

malo poznati detalji

(VIDEO) OTKRIVENA TAJNA STARA TRI DECENIJE: Evo kako je Barselona oterala Dražena Petrovića u Real

Košarka -

Dražen Petrović je jedan od najboljih košgetera u istoriji ne samo evropske košarke i većina detalja iz pogibijom prekinute karijere košarkaškog Mocarta nalaze se u analima igre pod obručima.

Ipak, u emisiji “Informe Robinson” španskog Kanala plus. je navedeno da je Petrović, idol navijača Reala, potpisao je 1986. godine ugovor sa Barselonom, a dve godine kasnije postao je igrač madridskog kluba. U emisiji su citirani odlomci iz knjige "Od neprijatelja do idola" u kojoj je opisan transfer koji je promenio istoriju španske košarke.

U knjizi je navedeno da je Mirko Novosel, tadašnji trener Cibone, u dogovoru sa agentom Hozeom Antoniom Arizagom uspeo da probije "gvozdenu zavesu" i od komunističkih vlasti Jugoslavije izdejstvuje dozvolu da Petrović može da napusti zemlju, rušeći tadašnje pravilo da samo sportisti sa 28 godina i odsluženom vojskom mogu da nastave karijeru u inostranstvu.

"Bila je to korupcija na najvišem nivou", rekao je Arizaga.

On i Novosel, tvrdi se dalje, sredili su papire i Petrović je potpisao predugovor sa Barselonom, ali je konačan transfer sprečio tadašnji trener Blaugrane Aito Garsija Reneses.

"Odbio sam da potpišem Dražena Petrovića, jer nisam želeo da plaćamo nekoga dve godine, a da on ne igra za nas. Za mene, Petrović nije bilo simbol sportskog duha", kazao je Reneses.

Agent kao agent, Arizabaga je onda pokucao na sasvim druga vrata.

"Pozvao sam Ramona Mendozu, tada predsednika Reala i pitao ga: 'Hoćeš li da ti dovedem Dražena Petrovića'. Njegov odgovor bio je: 'Zezaš me? Kada?'. Dva dana kasnije Dražen je potpisao za Real", otkrio je Arizabaga.

Petrovićeva madridska karijera trajala je samo jednu sezonu, pošto je u leto 1989. godine otišao u Portland. U dresu Reala osvojio je Kup Saporte, odnosno tadašnji Kup pobednika kupova.

"Pričali smo mnogo puta, rekao mi je da je želeo da se jednog dana vrati u Real", kazao je Arizabaga

Kurir sport

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track