DRAŽEN DALIPAGIĆ SE ZALAŽE ZA PRIVATIZACIJU: Dosta s trošenjem državnih para
Foto: Aleksandar Jovanović, Dado Đilas

SISTEM ZA BUDUĆNOST

DRAŽEN DALIPAGIĆ SE ZALAŽE ZA PRIVATIZACIJU: Dosta s trošenjem državnih para

Košarka -

Neka se srpski klubovi privatizuju ili pronalaze sponzore koji će ih finansirati, a ne da se uzima novac od poreskih obveznika ili preko politike, kaže legendarni košarkaš

Legenda srpske i jugoslovenske košarke Dražen Praja Dalipagić smatra da srpski klubovi ne treba da očekuju veliku pomoć od države, već da se sami okrenu pronalaženju sponzora.

Dalipagić kao primer navodi stanje u Hrvatskoj, pošto tamošnji klubovi više ne mogu da računaju na veću količinu novca poreskih obveznika.

Čudna fuzija

- U Hrvatskoj se očigledno ulaže mnogo manje novca, i to je evidentno poslednjih godina. Čuo sam da je Cibona ranije samo od grada dobijala milion evra, a to više nije slučaj. Da budem iskren, podržavam tu odluku, ne vidim zašto nije tako i kod nas u Srbiji.

Neka se klubovi privatizuju, ili neka pronalaze sponzore koji će ih finansirati, a ne da se uzimaju pare od poreskih obveznika ili preko neke političke varijante. U Hrvatskoj očigledno više nema takvog novca - kaže Praja i navodi primer Cedevite:

- Prvi čovek tog kluba Emil Tedeski je prethodnih godina davao svoj novac i smatram da je to jedino rešenje i za ostale klubove. Ne znam šta će se desiti nakon što su se fuzionisali sa Olimpijom. Za mene je to malo čudan potez, ali oni verovatno znaju šta je najbolje.

Vredi samo ABA liga

Prema njegovom mišljenju, na ovdašnjim prostorima smisla ima jedini regionalna liga:

- U ovim okolnostima ABA liga jedino vredi na ovim prostorima. Tu nema nikakvog spora, najbolja je liga i od samog početka sam bio za nju. Očigledno da Srbija, Hrvatska, Slovenija i Bosna nisu mogli da naprave takmičenje koje bi moglo da parira regionalnom takmičenju. Samo tako može da se podigne košarka na viši nivo. Dovoljno je da vidim našu srpsku ligu, pa da mi bude muka u kakvom stanju se ona nalazi. Jedine utakmice koje vrede ovde igraju Partizan, Crvena zvezda, Mega i FMP, sve ostalo je smešno. Da budem iskren, i ne znam koji još klubovi nastupaju.

O reprezentaciji ZNA SALE ŠTA TREBA DA RADI

Dražen veruje u reprezentaciju Srbije i smatra da na predstojećem SP u Kini može da napravi dobar rezultat.

- Jači smo za Jokića. Ali neće biti onog, došao Jokić, eto zlata, jer tako ne može. Imamo dobru ekipu, mislim da možemo da pobedimo sve, pa i Amerikance, ali isto tako može da nam se dogodi, ako se ne napravi dobra atmosfera, da izgubimo od Litvanije, Španije... Siguran sam da Sale Đorđević najbolje zna šta treba da radi - objasnio je Praja.

Važan je samo rezultat

NEMA VIŠE MLADIH I STARIH

MVP Svetskog prvenstva 1978. i Evropskog prvenstva 1977. rekao je da je ABA liga dobra za mlade igrače, ali da se u modernoj košarci više gleda rezultat:

- Pominju se talentovani Pecarski i Trifunović, ali nema više podela na mlade i stare. Došlo je vreme kada nema više takvih poređenja, bitan je samo rezultat. Činjenica je da mladima treba veća minutaža i da ABA liga može da im bude dobra odskočna daska, ali jedini cilj je učinak na kraju sezone.

foto: @starsport

Kurir / Milan Nastić

Foto: Dado Đilas, Aleksandar Jovanović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track