KAD SE SRETNU KALAŠNJIKOV I RIĐA NINDŽA: Evo kako su Matador i Džoker iz Srbije sredili Pabla Eskobara
Foto: EPA / Andrej Cukić, Profimedia

NBA MAFIJA

KAD SE SRETNU KALAŠNJIKOV I RIĐA NINDŽA: Evo kako su Matador i Džoker iz Srbije sredili Pabla Eskobara

Košarka -

Nije nikakva novost da u svetu sporta igrači jedni druge oslovljavaju nadimcima, ali u slučaju najjače košarkaške lige na svetu to je posebna priča.

NBA liga jedno je od sportskih takmičenja koja posebno nedostaju u ovo (ne)doba koronavirusa.

Ovih dana trebalo je da počinju finala konferencija, ali nas je pošast koja hara svetom onemogućila da još jednom doživimo onu navijačku grozincu, da se budimo u po noći i gledamo bitke velikih, najvećih asova svetske košarke.

Razmišljajući o tome čije mi bravure najviše nedostaju iz NBA lige shvatio sam da igrače uglavnom prizivam po nadimcima, a onda došao do "otkrića" da se tamo krije prava mafija - niz likova prepoznatljivih po nadimcima koji komotno mogu da budu glavni likovi u svim akcionim, krimi, pa čak i horor filmovima.

Ima ih, naravno, mali milion, a pred vas stavljamo one najupečatljivije, pod uslovom da ispunjavaju gorepomenute holivudske kriterijume.

Dakle, nećemo o Er Džordanu, Medžik Džonsonu i sličnim košarkaškim nadimcima, ovde je reč o onim mafijaškim i ubilačkim.

foto: Nebojša Mandić

Zamislite samo da je moguće da se na parketu u isto vreme sretnu Matador (Luka Dončić) i Džoker (Nikola Jokić) s jedne, te Pablo Eskobar (Po Gasol) i recimo Obrvica (Entoni Dejvis) s druge strane. Ma nema tog reditelja koji ne bi pravio film samo od tog jednog susreta.

Naravno svaka mafija mora da ima svog "šefa", takozvanog Kuma, a taj nadimak (Gadfader) nosio je u NBA ligi ni manje, ni više nego bivši igrač Partizana Nikola Peković.

foto: Profimedia

Zamislili smo dalje i susret AK-47 (Andrej Kirilenko) i Riđe nindže (Brajan Skalabrini), a odmah je tu bio i regularni Nindža (Šon Eliot).

Brzi Nik (Van Eksel) i Lovac na sendviče (Met Boner) jurili su Crnu Mambu (Kobi Brajant) i Vanzemaljca (Toni Kukoč), dok su ljutu borbu vodili Supermen (Dvajt Hauard) i Ajronmen (Ej Si Grin).

Doktor Džulijus Irving i Admiral Dejvid Robisnon, iako već vremešni, ratovali su sa Jednorogom (Kristaps Porcingis) i Sakupljačem (Redži Evans). Lude oči Kurt Tomas učio je Stomačića (Belly na engleskom) Nemanju Bjelicu tajnama posla, dok je za neizbežnu komediju i razvrat, kojih mora biti u svim filmovima sa mafijom i kriminalcima, zadužen, a ko drugi nego Crv Denis Rodman.

foto: AP

I dok je jasno da su košarkaši uglavnom dobijali nadimke po imenima, prezimenima, igračkim karakteristikama, za Gasola nikako nije bilo jasno otkud baš Pablo Eskobar. Španac je razrešio misteriju i objasnio da je za to zaslužan legendarni Kobi.

foto: Instagram Printscreen

- Brajant me zvao Pablo jer je hteo da raspali unutršanju vatru u meni. Taj nadimak sam dobio zbog Eskobara, ali ne zato što je on bio diler droge, nego zbog tog njegovog ubilačkog instinkta - otkrio je Gasol.

Gojko Filipović / Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track