SUPRUGA RANKA ŽERAVICE ISKRENA! Zaga: Mučimo se da dovršimo izgradnju muzeja u njegovom rodnom mestu
Foto: S. U.

Pre pet godina napustio nas Ranko Žeravica

SUPRUGA RANKA ŽERAVICE ISKRENA! Zaga: Mučimo se da dovršimo izgradnju muzeja u njegovom rodnom mestu

Košarka -
1 / 6 Foto: S. U.

KIKINDA- Ni nakon pet godina otkako nas je napustio legendarni košarkaški trener, u Kikindi i rodnom Novom Miloševu ne blede sećanja na Ranka Žeravicu.

Još za života, Kikinda se odužila Dositeju Obradoviću naše košarke, kako je čika Ranka, svojevremeno, nazvao njegov đak Božidar Maljković. Pre sedam godina je proglašen za počasnog građanina Kikinde.

U ovom severnobanatskom gradu na tome nemaju nameru da stanu. Milosav Reljin, dugogodišnji košarkaški radnik i veliki prijatelj pokojnog Ranka Žeravice, založio se da se u Gimnaziji “Dušan Vasiljev” postavi spomen ploča Ranko Žeravica, ali i da jedna ulica ponese njegove ime.

Pravo u srce, do suza, dirnuta je bila supruga Zaga. Ipak, najemotivnije je bilo kad je otišla do obližnjeg Novog Miloševa. Muzej posvećen treneru kom se klanjao ceo košarkaški svet još nije priveden nameni:

-Ranko je u Beogradu dobio ulicu, dok je novobeogradska hala sportova ponela njegovo ime. I ova inicijativa potvrđuje koliko zemljaci cene Ranka. Jako se mučimo da dovršimo izgradnju muzeja u Novom Miloševu. Imamo i dalje problema. Pišemo, vučemo za rukave druge… Potpuno je logično da muzej bude otvoren u njegovom rodnom mestu. Ranko je posedovao impozantnu biblioteku, stručne radove, a da ne govorim o plaketama i priznanjima- kazala je Zaga i prisetila se njihovog zajedničkog života:

-Više od pola veka, tačno 53 godine, proveli smo zajedno, ali smo zbog njegovih profesionalnih obaveza dosta bili i razdvojeni. Nisu samo tekli med i mleko. Planula bi i neka svađa, ali smo zaista imali brak pun ljubavi, poštovanja i razumevanja. Ranko je bio dosta stidljiv i skroman, kad treba strog, ali pravičan. Za razliku od drugih trenera, on nije imao ništa protiv da mladi treneri dolaze na njegove treninge. Jednom prilikom, naše sinove je zaboravio da dovede sa treninga. Kad je ušao u kuću, upitala sam ga gde su deca. “Koja deca?- u čudu je bio Ranko. Onda se setio da ih je zaboravio u sali, jer je bio zaokupiran razgovorom sa mlađim kolegama- ispričala je Zaga i potvrdila da je Ranko mnogo voleo i fudbal:

-Dok smo se još zabavljali, redovno smo išli na utakmice. A kad je prestao da se bavi trenerskim poslom, počeo je da peca. Postao je strastveni pecaroš. Voleo je i da čita. Beskrajno mnogo je čitao- potvrdila je Zaga.

Kikinda u srcu

Uvek i na svakom mestu, Ranko je isticao privrženost prema rodnom Novom Miloševu, ali i Kikindi u kojoj je proveo najlepše gimnazijske dane. Ranko je za života, sa velikom radošću, prihvatio da Međunarodni basket mini-festival ponese njegovo ime. Zračio je neverovatnom energijom i autoritetom- priznao je njegov prijatelj Milosav Reljin, dok je gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač, poručio da će i dalje negovati sećanja na čika Ranka, koji je uvek isticao da je Kikinda, za njega, najlepši grad na svetu.

Da bivši trener „Crvene zvezde“, „Partizana“, nekoliko inostranih klubova i selektor reprezentacija Jugoslavije i Argentine, zaista zaslužuje da dobije muzej i ovaj kompleks izričit je Rankov sinovac Čedomir Žeravica:

-Pogledajte ovu spomen sobu. Tu je mašina za kucanje koju je koristio Ranko. Ovde se nalazi samo mali deo fotografija i ličnih stvari. Spomen kompleks obuhvata već izgrađen košarkaški teren, koji je finansirala “Barselona”. Fondacija “Ranko Žeravica” osnovana je pre više od četiri godine, dok smo ovaj objekat tek letos počeli da gradimo. Jako je bitno da se pre zime završi fasada na objektu- priznao je Čedomir Žeravica.

S.U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track