Najnovije vesti

IGRAJ RAZO, BOLI TE K...C: Legenda po kojoj ćemo zauvek pamtiti velikog Mikija Vukovića VIDEO
Foto: Valencia Basket, Printscreen N1

DA SE PAMTI

IGRAJ RAZO, BOLI TE K...C: Legenda po kojoj ćemo zauvek pamtiti velikog Mikija Vukovića VIDEO

Košarka

Legendarni košarkaški trener Mihajlo Miki Vuković preminuo je u 76. godini u Valensiji, saopštio je istoimeni španski košarkaški klub.

Jedan od najtrofejnih trenera sa prostora bivše Jugoslavije, rođeni Kraljevčanin ostaće upamćen kao trener Jedinstva iz Tuzle sa kojim je postao šampion Evrope 1989. godine, čovek koji je otkrio legendarnu košarkašicu Raziju Mujanović.

Priča kaže da je popularni Miki na nagovor Milana Cige Vasojevića, koji je u Beogradu preko prijatelja poštara u Tuzli, saznao da u selu iznad grada ima viskoa devojčica, zamoljen da proveri o kome se radi. Miki je u početku odbijao, jer se to kuće Mujanovića moralo delom pešice, ali je popustio otišao ubedio Razu da počne da trenira, a ostalo je istorija.

Ipak, Razija će osim po svojim uspesima i titulama biti upamćena po jednoj anegdoti. Sve se desilo davne 1989. godine u Beogradu kada je Mujanovićka gostovala sa svojim Jedinstvom. Publika je shvativši da domaće košarkašice ne mogu da pariraju ovoj Tuzlanki odlučila da je isprovocira skandirajući joj pogrdno:

''Raza je muško.''

Ovo je izludelo tada mladu košarkašicu, a trener Vuković je prekorio zbog lošije igre, i pitao u čemu je problem:

" Viču mi, da sam muško!"

Miki je mahinalno i reflekso odgovorio:

''Igraj Razo, boli te k...c!"

Razija Mujanović
foto: Printscreen N1

Miki je i kasnije, bio u kontaktu sa košarkašicama Jedinstva, a kada ste ga pitali o Razi, govorio je u superlativu, isticao koliko su radili i podvlačio da ljudi manje vrednuju njen rad van terena, a on je kako je govorio jednako važan kao i onaj pod koševima, koji ju je doveo pod svodove FIBA Kuće slavnih. 

Kurir sport 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...